Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silné mrazy plní čekárny u lékařů. Lidé přichází s omrzlinami i podchlazením

Mrazivé počasí, které v posledních dnech zasáhlo Česko, plní čekárny a ambulance. Jen s omrzlinami, podchlazením a dalšími přímými následky nízkých teplot skončilo v posledních třech letech v péči lékařů každoročně několik tisícovek pacientů.

Jen v případě pojišťovny VZP přesáhly náklady na jejich léčbu v roce 2016 zhruba 12,3 milionu korun. Další mnohem vyšší sumy si mrazy vyžádají jednak kvůli komplikacím, které způsobují lidem s nemocným srdcem či třeba s dýchacími potížemi, a pak samozřejmě i kvůli tomu, že přibývá pacientů s chřipkou a běžnými nemocemi z nachlazení.

Ne každý člověk s omrzlinami stojí o pomoc. Už více než týden hledají policisté Zdeňka Nepraše. Jde o muže bez domova, který před dvěma týdny na ulici prochladl tak, že mu omrzly nohy. Po propuštění z nemocnice se měl doléčit doma u své matky v Novém Boru na severu Čech, jenže zmizel i se svými věcmi. V současných tuhých mrazech ale hrozí, že o obě nohy přijde. Policie tak po muži vyhlásila pátrání. 

Mráz zůstane v Česku i v dalších dnech. Na severovýchodě republiky bude o nadcházejících dvou nocích místy kolem minus 19 stupňů Celsia, na ostatním území budou teploty v noci na čtvrtek mezi minus 12 až minus 16 stupni a v noci na pátek mezi minus osm až minus 13 stupni. Poté se noční mrazy zmírní a přes den bude kolem nuly nebo nad ní.

V Libereckém kraji trvá také chřipková epidemie. Jen za minulý týden opět přibylo nemocných. Na 100 tisíc obyvatel připadá 2945 nemocných s akutními respiračními infekcemi, což je o 4,4 procenta víc než před týdnem. Ve všech okresech překračuje nemocnost epidemický práh, nejvyšší dlouhodobě zůstává na Liberecku. Nejvíce nemocných je v dětských věkových kategoriích do 14 let.

Foto Veronika Krocová

Štítky Liberecký kraj, zima, mráz, silnice, omrzliny, Česko, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, lékař, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silné mrazy plní čekárny u lékařů. Lidé přichází s omrzlinami i podchlazením  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.