Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Veterináři začali vylepovat plakáty varující před morem prasat

Veterinární správa ve středu začala v Liberci vylepovat plakáty, které informují o riziku šíření afrického moru prasat člověkem. Zaměřeny jsou především na dálkové řidiče, proto jsou informace v šesti jazycích. Především v blízkosti hlavních silničních tahů veterinární inspektoři po celé České republice postupně vylepí 750 informačních plakátů.

"Ravy patří mezi přední výrobce sekané, vyváží do 13 zemí a mají výrobu i v Japonsku. Protože sem jezdí zahraniční kamiony pro zboží, umožnil nám majitel vylepit tento plakát tady," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád poté, co plakát vylepil v areálu liberecké firmy Ravy, která patří k největším místním zpracovatelům masa. Je to první plakát vylepený na území České republiky. Veterinární správa se podle Semeráda inspirovala v sousedním Německu, kde je podobná kampaň také. Riziko zavlečení afrického moru prasat člověkem je totiž podle něj větší než jeho přirozené šíření mezi prasaty. I nákaza ve Zlínském kraji se loni v létě rozšířila nejspíš zásahem člověka.

Letáky se zaměřují na dálkové řidiče, kteří mohou například svými svačinami roznést nákazu do dalších regionů České republiky nebo do ostatních zemí. Vylepeny budou na dálničních odpočívadlech a čerpacích stanicích hlavních silničních tahů, ale i v blízkosti velkých skladů potravin živočišného původu a v místech, kde se nakládají zvířata pro export. "Situace co se týče afrického moru prasat se v Evropě zhoršuje. V pobaltských zemích, Polsku i na Ukrajině a v Moldavsku přibývají další ohniska," řekl Semerád.

Největším rizikem jsou podle něj svačiny obsahující nedostatečně tepelně zpracované maso s nákazou. Pro psa, kočku nebo člověka nejsou nebezpečné, pokud by ale takovou potravinu sežralo prase, ať už domácí či divoké, nakazilo by se. "Protože ten virus přežívá v tepelně neopracovaných nebo nedostatečně tepelně ošetřených výrobcích několik měsíců. Třeba v nasoleném mase i devět měsíců," upozornil ředitel státní veterinární správy. U českých potravin podle něj riziko šíření nákazy tolik nehrozí, větším rizikem jsou výrobky z domácích porážek v zahraničí.

V Česku se africký mor prasat poprvé objevil loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor u 219 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby k tomu došlo, musely by se nechat vybít. V zamořené oblasti platí zákaz konzumace masa ulovených divočáků. Zastřelené kusy končí v asanačním podniku. "Zatím se nám daří tu nákazu udržet na stále stejném malém území. Je pouze u divokých prasat, do chovů se nedostala," řekl Semerád. I v únoru jsou tam ale pozitivní testy jak u zvířat uhynulých, tak u odlovených. "Takže ta nákaza tam stále je," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Liberecký kraj, veterina, SVS, africký mor prasat, plakát, Česko, infekční onemocnění, maso, Státní veterinární správa České republiky, Japonsko, Německo, Evropa, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři začali vylepovat plakáty varující před morem prasat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.