Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj přidá záchrance třicet milionů. Půjdou na platy zaměstnanců

Liberecký kraj zdravotnické záchranné službě přidá dalších 30 milionů korun na provoz. Důvodem je další zvýšení mezd. Zvýšení plateb od pojišťoven růst mezd nepokryje, do rozpočtu záchranky totiž přinese navíc sotva 1,5 milionu korun. Liberecký kraj letos v rozpočtu pro záchrannou službu počítal se 171 miliony korun, další peníze přidá v dubnu při rozdělování přebytku loňského hospodaření.

Příspěvek Libereckého kraje kryje podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) 70 procent provozních nákladů záchranné služby, jen menší část příjmů tak tvoří peníze od pojišťoven. Optimální by podle něj bylo, kdyby polovinu hradily pojišťovny a polovinu kraje. „My peníze do záchranky dáme, protože fungovat musí. Navýšení mezd, které schvaluje vláda, budeme respektovat, takže se lékaři, řidiči ani záchranáři nemusí bát, že by navýšení mezd neměli pokryté," řekl Martin Půta.

Kraj bude ale podle něj apelovat na ministra zdravotnictví, aby v případě, že se zvýší mzdy, šly odpovídajícím způsobem nahoru i platby pojišťoven. Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech.

Zaměstnává zhruba 350 lidí, stále se ale potýká s nedostatkem lékařů. „Aktuálně jich chybí 13, pokud bychom chtěli znovu lékařem obsadit i stanoviště v Jablonném v Podještědí, potřebovali bychom jich 18," řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Ne každý lékař ale může podle něj u záchranné služby sloužit. „Jsou tu vysoké nároky na kvalifikaci a odbornost," dodal.

Ročně vyjedou záchranáři v kraji k více než 60 tisícům případů a vyslat mohou i vrtulník. V Liberci už dva roky funguje nové operační středisko záchranné služby, jehož vybudování stálo přes 30 milionů korun. Miliony korun dává ročně záchranka do modernizace svých základen a připravuje i nákup nových sanitek za 92 milionů korun.

Nový ředitel Luděk Kramář se snaží najít v provozu úspory, jsou ale jen v jednotkách milionů korun, což zvýšené náklady na mzdy nepokryje. V zájmu zvýšení příjmů chce proto ve větší míře zajišťovat pro nemocnice sekundární převozy pacientů, které dnes zajišťují hlavně soukromé společnosti. V České Lípě proto teď zkušebně přidala záchranka sanitku. Pokud se systém osvědčí, měly by podle náměstka Sobotky stejně posílit také základny záchranná služba v Jablonci, Liberci a Jilemnici.

Autoři | Foto

Štítky ZZS LK, záchranka, Liberec, Liberecký kraj, mzdy, platy, zdravotnická záchranná služba, mzda, peníze, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj přidá záchrance třicet milionů. Půjdou na platy zaměstnanců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.