Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chřipková epidemie v Libereckém kraji trvá, dva lidé zemřeli

Chřipková epidemie v Libereckém kraji trvá, dva lidé v souvislosti s ní zemřeli. Nemocnost ale druhý týden po sobě klesla. Na 100 tisíc obyvatel je 2453 případů, před týdnem jich bylo o 11,9 procenta více.

"Předpokládáme, že vrchol chřipková epidemie máme už za sebou. Nějakou dobu ale ještě potrvá, než odezní," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. O epidemii se hovoří, pohybuje-li se počet pacientů mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc lidí.

V souvislosti s chřipkovým onemocněním v tomto týdnu zemřeli v kraji dva lidé starší 60 let. Podle Balašové jde o první úmrtí od začátku chřipkové sezony v kraji. Závažný průběh vyžadující intenzivní zdravotnickou péči měla chřipka v tomto týdnu u šesti nemocných. Virus chřipky byl v tomto týdnu laboratorně prokázán u 51 nemocných, z toho ve 41 případech šlo o typ B. Od začátku chřipkové sezony 2017/2018 byla prokázána chřipka u 210 nemocných, typ B mělo 182 z nich. Nejvyšší nemocnost je stále mezi dětmi do pěti let věku.

V nemocnicích v Libereckém kraji nadále platí zákaz návštěv. Liberecká krajská nemocnice situaci zvládá jen s velkými obtížemi. Důvodem je nejen zvýšený počet hospitalizovaných ve vážném stavu v důsledku chřipky, ale také zvýšená nemocnost zdravotnického personálu, zejména sester a ošetřovatelů. "Onemocnělo větší procento zejména středního zdravotnického personálu, což nám dělá velké provozní problémy k zajištění péče na odděleních intenzivní péče," uvedl lékařský ředitel Krajské nemocnice v Liberci Jaromír Hons.

Nejhorší je situace na ARO, kde chybí asi 30 procent personálu, na dalších odděleních intenzivní péče je to mezi 20 až 25 procenty. Nemocnice proto musela přistoupit k odkládání plánovaných operací, čekací doba se prodloužila o dva týdny. "Samozřejmě akutní případy jsou operovány," dodal Hons. Právě v okrese Liberec je nadále nejvyšší nemocnost v kraji, na 100 tisíc obyvatel je 3151 nemocných. Nejlépe je na tom Českolipsko s 1599 případy na 100 tisíc obyvatel, na Semilsku a Jablonecku je mezi 2200 až 2300 případy na 100 tisíc lidí. "V Libereckém kraji pokračuje plošná epidemie chřipky s výjimkou okresu Česká Lípa, kde je nemocnost na hranici epidemického prahu," dodala Balašová. V průměru za celou republiku je 1923 nemocných na 100 tisíc obyvatel, nemocnost v zemi tak klesla o 3,1 procenta.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, chřipka, nemoc, Liberec, Krajská hygienická stanice, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie v Libereckém kraji trvá, dva lidé zemřeli  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.