Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chřipková epidemie v Libereckém kraji stále trvá, počet nemocných ale klesl

Nemocných s akutními respiračními chorobami v Libereckém kraji třetí týden po sobě ubylo, nemocnost je ale stále nad epidemickým prahem. Chřipková epidemie je v kraji už osmý týden. Na 100 tisíc obyvatel je 2046 případů, před týdnem jich bylo o 16,6 procenta více. V souvislosti s chřipkou tento týden zemřel další člověk starší 60 let, od začátku chřipkové sezony jde o třetí úmrtí v kraji.

Od začátku chřipkové sezony 2017/2018 byla v kraji laboratorně prokázána chřipka už u 276 nemocných, z toho 237 mělo typ B a ostatní typ A. Tento týden přibylo 49 případů. "K dnešnímu dni evidujeme devět závažných případů vyžadujících intenzivní zdravotnickou péči a tři úmrtí v souvislosti s nákazou virem chřipky," uvedl zástupce krajské ředitelky protiepidemického odboru Jaroslav Harman.

Ve většině nemocnic v kraji nadále platí zákaz návštěv, odvolán byl v českolipské nemocnici. "Stále prosíme případné návštěvy, které na sobě pozorují známky respiračního onemocnění, aby svoji návštěvu odložily," uvedla nemocnice na svém webu. Dnes zákaz odvolali také v Jablonci nad Nisou. "Nadále trvá zákaz vstupu návštěvám s příznaky respiračního onemocnění - rýmou, kašlem, bolestmi v krku," sdělila mluvčí nemocnice Petra Hybnerová.

Hygienici předpokládají, že chřipka v Libereckém kraji už vrcholu dosáhla a nemocnost bude klesat. "Zatímco v okrese Česká Lípa zůstala situace beze změn, ve zbylých okresech došlo ke snížení počtu nemocných. Nejvýrazněji v okrese Liberec o 25 procent, který ale nadále zůstává okresem s nejvyšší nemocností," uvedl Harman. Na Liberecku je 2357 nemocných na 100 tisíc obyvatel a na Jablonecku a Semilsku bezmála 2000 případů na 100 tisíc obyvatel. "Nejnižší nemocnost, těsně nad epidemickým prahem je v okrese Česká Lípa," dodal zástupce ředitelky. O epidemii se hovoří, pohybuje-li se počet pacientů mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc lidí. Nemocnost v tomto týdnu klesla i za celou republiku, a to o 12 procent na 1693 případů na 100 tisícd obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, chřipka, nemoc, nemocnice, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie v Libereckém kraji stále trvá, počet nemocných ale klesl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.