Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Spalničky v Libereckém kraji mělo 15 lidí, zdrojem byla Ukrajina

V Libereckém kraji od loňského listopadu onemocnělo spalničkami 15 lidí, z toho pět letos. Šlo o tři různé případy, zdrojem nákazy byla ale pokaždé Ukrajina.

Spalničky se v kraji vyskytly po několika letech, poslední ojedinělý případ před tím byl z roku 2014. Nákazu sem loni a letos podle Harmana nevědomky zavlekli Ukrajinci, kteří tady pracují a studují. "Na svátky jezdí k příbuznými na Ukrajinu, kde probíhá epidemie spalniček," řekl zástupce ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jaroslav Harman.

První případ s deseti nemocnými zasáhl loni střední školu v Jablonci, letos se další dvě ohniska objevila v Liberci a Turnově. "Ve všech případech se podařilo epidemii zastavit v ohnisku nákazy, nedostalo se to ven," uvedl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta.

Podle něj šíření zabránila zejména nastavená protiepidemická otevření. "Myslím, že díky tomu nedošlo k rozšíření na stovky případů," dodal. Kromě 15 nemocných se protiepidemická opatření dotkla dalších 239 lidí. Podle Harmana nelze onemocnění spalničkami podceňovat. "Mají největší index nakažlivosti, snadno se šíří," uvedl. Virus spalniček se šíří vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným. Inkubační doba od nakažení do prvních příznaků je deset dní. Po překonání nemoci vzniká celoživotní ochrana. Nemoc začíná podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny. Komplikace má podle Harmana až 15 procent nemocných.

V Česku se očkuje proti spalničkám od roku 1969. Před zavedením povinného očkování onemocnělo ročně v průměru asi 50 tisíc lidí a 50 umřelo. Úmrtí na tuto nemoc nebylo v ČR zaznamenáno od roku 1980. "Nejúčinnější prevencí je očkování, které ale není dnes tak populární," uvedl Harman. K zajištění kolektivní imunity je podle odborníků nutná proočkovanost nad 95 procenty, v kraji bývala mezi 98 až 99 procenty. U malých dětí to v posledních letech neplatí. Podle posledních dostupných údajů u dětí narozených v roce 2013 v Libereckém kraji činila proočkovanost 86 procent, v roce 2014 jen 75 procent a v roce 2015 opět zhruba 86 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, hygiena, spalničky, Liberecký kraj, Ukrajina, nemoc, Krajská hygienická stanice, Vladimír Valenta, Česko, Jablonec, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spalničky v Libereckém kraji mělo 15 lidí, zdrojem byla Ukrajina  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.