Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V areálu jablonecké nemocnice začala výstavba nového pavilonu intenzivní péče

V Jablonci nad Nisou začaly přípravné práce na stavbě pavilonu intenzivní péče v areálu městské nemocnice. Projekt téměř za 200 milionů korun by měl být hotov do dvou let. Hlavním důvodem pro výstavbu nového pavilonu je nedostatek intenzivních lůžek operačních oborů.

Výstavbu financuje z velké části město Jablonec, které je zřizovatelem nemocnice. Dodavatelem stavby je Metrostav. „Počet intenzivních lůžek se díky novému pavilonu navýší z osmi na 12. Zároveň se posílí personální i technická zastupitelnost mezi lůžky intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačního oddělení," řekl ředitel nemocnice Vít Němeček.

Výstavba pavilonu zároveň umožní nemocnici zrekonstruovat a rozšířit některé současné provozy. Jablonecká nemocnice je třetím největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Nový pavilon bude její největší investicí za posledních deset let. Jeho výstavba přijde zhruba na 150 milionů korun, dalších 50 milionů představuje jeho vybavení.

Další kapacity nemocnice podle ředitele nutně potřebuje. Téměř denně musí odkládat kvůli nedostatku lůžek plánované operace, někdy i posílat pacienty domů. „Často musíme dříve překládat pacienty z intenzivních lůžek na normální pokoje, což je velkou zátěží pro ošetřující personál," dodal Němeček.

Práce měly začít už loni, nemocnice ale neuspěla se žádostí o 70milionovou dotaci. Město je teď připraveno vybudování pavilonu zaplatit ze svého rozpočtu. Žádá sice o dotaci z krajského fondu podpory páteřních nemocnic, na výsledek ale čekat nebude. „Když jsme před tím čekali, mělo za následek, že už to vybraná firma nebyla schopna za vysoutěžené peníze postavit," řekl již dříve primátor Petr Beitl (ODS).

Jablonec zakázku na výstavbu pavilonu poprvé vypsal před dvěma lety a i tehdy ji vyhrál Metrostav. Cena byla asi o 18 milionů korun nižší než nyní. Radnice ale musela soutěž zrušit kvůli dlouhé prodlevě při neúspěšném čekání na dotaci. Metrostav totiž pak zahájení prací podmiňoval zvýšením ceny. Poukazoval na to, že ceny stavebních prací se od vyhlášení soutěže znatelně změnily. Podmínky výběrového řízení ale zvýšení ceny neumožňovaly, a tak muselo město soutěž vypsat znovu.

Autoři | Foto Nemocnice Jablonec

Štítky Nemocnice Jablonec, nemocnice, Jablonec nad Nisou, pavilon, stavba, Metrostav, Vít Němeček, Petr Beitl, ODS, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu jablonecké nemocnice začala výstavba nového pavilonu intenzivní péče  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.