Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mateřská znaménka straší. Za poslední tři roky se zdvojnásobil počet kontrol

Zhoubný melanom je velmi rozšířeným druhem rakoviny, který může být často i smrtelný. Uvědomují si to i lidé, kteří se podle statistik VZP stále častěji vydávají na kontrolu mateřských znamének. Jen za poslední tři roky narostl počet kontrol o 107 procent.

Právě teď je ideální chvíle si znaménka nechat zkontrolovat. „V nadcházejícím letním období. Lidé tráví více času v přírodě a na slunci. A právě nadměrné slunění může nemoc odstartovat,“ vysvětlil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

V Česku zemře v důsledku melanomu v průměru jeden člověk denně. O to důležitější je prevence, tedy vyhýbat se opalování a znaménka pravidelně prohlížet, zda nemění tvar či barvu.

Podle statistik pojišťovny zájem o vyšetření v posledních letech roste. Zatímco v Liberci se v roce 2015 nechalo vyšetřit 66 lidí, o dva roky později už této možnosti využilo 299 pacientů. VZP pak na vyšetření přispívá pěti sty korunami.

„Nejčastěji lékaři odhalí zhoubný melanom na trupu pacienta. Následují dolní končetiny a horní končetiny,“ dodal mluvčí.

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky melanom, znaménka, vyšetření, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Oldřich Tichý, Česko, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mateřská znaménka straší. Za poslední tři roky se zdvojnásobil počet kontrol  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.