Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice má novou magnetickou rezonanci. Bude i pro silnější pacienty

Liberecká nemocnice už disponuje dvěma magnetickými rezonancemi. Díky tomu nyní dokáže vyšetřit více pacientů včetně těch, pro které byl původní přístroj příliš malý. Výrazně se tak zkrátí čekací doba na vyšetření, dosud byla až dvanáct týdnů.

Nový přístroj disponuje silou pole 1,5 Tesla a má prakticky plnou softwarovou i hardwarovou výbavu a kompletní spektrum cívek. „Naše současná rezonance je z roku 2009 a má sice rovněž sílu pole 1,5 Tesla, ale s velmi omezenou hardwarovou a softwarovou výbavou a nízkými gradienty,“ řekl Richard Lukáš, generální ředitel KNL.

Vyšetří i pacienty s implantáty

„Proto jsme dosud nebyli schopni dělat všechna vyšetření. Naše nová magnetická rezonance patří k těm nejmodernějším. V neposlední řadě nový přístroj umožní vyšetřovat například pacienty s pacemakerem či kovovými implantáty,“ doplnil.

Díky nové rezonanci se výrazně zlepší diagnostika pacientů. „Díky nové rezonanci budeme v nemocnici schopni vyšetřovat prakticky všechny části těla. Má o deset centimetrů větší otvor gantry, což umožní vyšetřit i obézní pacienty cca nad 140 kilogramů,“ vysvětlil Ladislav Endrych, přednosta Centra zobrazovacích metod liberecké nemocnice.

Plná výbava podle něj umožní funkční vyšetření mozku, zobrazení celé páteře, zobrazení skeletu u myelomů, zobrazení cévního systému od aorty po paty, vyšetření pánve, vyšetření rakoviny prostaty a tělních orgánů a v neposlední řadě zkvalitnění diagnostiky srdce, páteře, míchy.

Čekací doba je až čtyři měsíce

Díky dvěma rezonancím se výrazně zkrátí čekací doba na vyšetření, která je aktuálně zhruba čtyři měsíce. „Jedno vyšetření totiž může trvat až hodinu. Proto je jeden přístroj pro nemocnici, která má spádovou oblast čítající bezmála půl milionu pacientů, zcela nedostačující,“ řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Nemocnice kvůli nové rezonanci vybudovala nové prostory v budově, kterou přistavěla ke stávajícímu Pavilonu interních oborů (Pavilon B). Náklady se vyšplhaly na dvacet milionů korun. „Investice do pořízení magnetické rezonance pak činí bezmála 35 milionů,“ uzavřel mluvčí.

Autoři | Foto KNL

Štítky magnetická rezonance, rezonance, Liberec, nemocnice, KNL, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Tesla Motors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice má novou magnetickou rezonanci. Bude i pro silnější pacienty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.