Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Diagnostika nádorů i robotické operace. Nemocnice chystá akce za 170 milionů

Krajská nemocnice v Liberci připravuje tři projekty za 170 milionů korun. Plánuje přestavbu ubytovny, zavedení robotických operací a vybudování takzvaného PET centra.

Nejnákladnější bude vybudování PET centra, odhadem na to bude potřeba 80 milionů korun. Pozitronovou emisní tomografii (PET) potřebuje nemocnice pro diagnostiku nádorových onemocnění. „To rozhodně musíme mít, abychom byli schopni vyšetřovat pacienty se závažnými onemocněními a abychom se udrželi v síti onkologických pracovišť," uvedl ředitel nemocnice Richard Lukáš.

Nemocnice původně zvažovala, že by specializované pracoviště zřídila v Turnově či v Jablonci, nakonec ale pro něj našla místo ve svém areálu. PET centrum chce mít do roku 2020. „Vzhledem k tomu, že máme na všechny strany 100 kilometrů k dalším takovým přístrojům, tak je zcela legitimní chtít ho tady," dodal ředitel.

Přístroj na robotické operace

Do několika let si chce největší nemocnice v Libereckém kraji pořídit i přístroj na robotické operace. „Ze stejných důvodů jako je pozitronová emisní tomografie chceme pacientům nabízet, co potřebují, u nás. Aby nemuseli jezdit 100 kilometrů daleko," dodal.

Robota by nemocnice využila při léčbě pacientů s rakovinou prostaty, ledvin, tlustého střeva či dělohy. Jde o investici za 60 milionů korun. Akutní je podle Lukáše přestavba ubytovny za 30 milionů korun, k tomu chtějí přistoupit už v příštím roce. V ubytovně by měly vzniknut kancelářské prostory i školka. „Tu nutně potřebujeme, abychom vyšli vstříc sestřičkám," řekl ředitel nemocnice.

Podle něj jde o nezbytné investice pro nemocnici, vyřešené ale není financování. „Obecně musím říci, že současný stav financování zdravotnictví už nedovolí nikdy rozvoj za vlastní peníze. Jsme přesvědčeni, že bude nutné vyjednat dotace, zejména investiční, protože bez toho nejsme schopni nic udělat," uvedl Lukáš.

Nový pavilon urgentní medicíny

Nemocnice už zahájila vyjednávání s krajem, který je většinovým akcionářem nemocnice. Své podíly v ní mají ještě Liberec a Turnov. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je potřeba, aby se změnilo financování zdravotnictví. „Aby zvládlo pokrýt nejen potřeby provozní, ale i investiční. Do té doby jako jeden ze tří a největší akcionář jsme připraveni podporovat další technologie a investice, které nemocnice potřebuje," řekl hejtman.

Kraj a obě města se už domluvily na jiné důležité investici pro nemocnici, což je financování výstavby nového pavilonu urgentní medicíny. Výstavba by včetně úroků a DPH neměla stát víc než 1,75 miliardy korun. Pavilon by se měl začít stavět v roce 2019 a hotov by měl být do tří let.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, Nemocnice Liberec, KNL, PET centrum, ubytovna, Krajská nemocnice Liberec, pacient, Turnov, Martin Půta, Jablonec, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diagnostika nádorů i robotické operace. Nemocnice chystá akce za 170 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.