Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj pošle nemocnicím desítky milionů korun na investice

Liberecký kraj letos rozdělí páteřním nemocnicím 44 milionů korun. Peníze jsou určeny na nové přístroje a investice, které přímo povedou k poskytování kvalitnější, efektivnější a bezpečnější zdravotní péče. Největší podporu získají krajské nemocnice v Liberci a České Lípě, kraj ale ze svého rozpočtu přispěje i městským nemocnicím v Jablonci nad Nisou a Jilemnici. Rozdělení peněz musí ještě schválit zastupitelstvo.

S podporou páteřních nemocnic počítal Liberecký kraj už při přípravě rozpočtu na letošní rok, kde bylo na přímé dotace vyčleněno 12 milionů korun. Díky dobrým výsledkům loňského hospodaření kraj postupně částku zvýšil až na 44 milionů. Ani to ale nestačí. „Požadavků přišlo za 100 až 120 milionů korun, nemohli jsme tak uspokojit všechny," poznamenal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Nejvíc peněz - 25 milionů korun poputuje do liberecké nemocnice, která chce pořídit novou angiografickou linku a terapeutický rentgen. Devět milionů půjde do nemocnice v České Lípě, kde chtějí mimo jiné pořídit laparoskopickou věž. Stejnou částkou přispěje kraj i nemocnici v Jablonci na výstavbu nového pavilonu intenzivní péče.

„Jsem si vědom toho, že ne vždy mohou být všichni plně spokojeni. Kraj má však základní povinnost starat se o své nemocnice, zejména v Liberci a České Lípě, a až poté přichází na řadu nemocnice v Jablonci a Jilemnici," dodal náměstek.

Peníze nejsou podle Sobotky určené na financování provozu nemocnic, ale na investice. „S vytvořením samostatného dotačního programu zatím nepočítáme. Tato položka vycházela z hospodářského výsledku a není možné fixovat různé výdaje, protože ekonomická situace se může zhoršit a potom bychom horko těžko hledali peníze," řekl Sobotka.

Do zdravotnictví půjde letos v kraji téměř 397 milionů korun, z toho více než 230 milionů do zajištění záchranné služby, přes 15 milionů stojí kraj pohotovostní služba a více než 80 milionů představují investiční dotace pro krajské nemocnice.

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky nemocnice, investice, Liberecký kraj, peníze, Česká Lípa, Krajská nemocnice Liberec, Jilemnice, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Přemysl Sobotka, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pošle nemocnicím desítky milionů korun na investice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.