Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krizový scénář? Frýdlantsko může od července přijít o lékařskou pohotovost

Vztahy mezi Frýdlantem a vedením tamní nemocnice jsou opět o něco napjatější. Městu totiž od nemocnice přišel v sobotu dopis s informací, že od 1. července by ve městě už nemusela být lékařská pohotovost. Z dopisu vyplývá, že nemocnice má problém s počtem lékařů.

Prohlášení dorazilo na město datovou schránkou. „V současné době děláme vše možné pro zajištění minimálně dvou lékařů ARO na služby pro lůžkové oddělení a tím i pro zajištění Lékařské pohotovostní služby dle smlouvy s Libereckým krajem. Výsledek zatím není jasný, konečné rozhodnutí by mělo padnout do poloviny června letošního roku,“ píše v něm jednatel nemocnice Jiří Madar.

Podle něj jsou v současné době dvě řešení. Jednou z ní je právě krizový scénář, kdy by ve Frýdlantě nebude pohotovost vůbec. „Znamenalo by to, že všichni pacienti mimo drobných úrazů k ambulantnímu ošetření během pracovní doby, budou Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje odváženi do Krajské nemocnice Liberec. Jenže tam už teď jsou příjmy pacientů přetížené a čekací doby velmi dlouhé,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Podle něj je potřeba také myslet na špatné dopravní spojení do Liberce. „V případě špatných povětrnostních podmínek nebo třeba nehody na trase se pak může stát, a nemusí to být vůbec výjimečné, že záchranná služba bude v pasti,“ dodal.

Navíc krizový scénář přináší i další komplikace a do jisté míry likvidaci nemocnice, která v tom případě přejde na takzvanou jednodenní operativu (JEPL) a chirurgická a gynekologická ambulance bude fungovat pouze v pracovní době.

„To může přinést i další odchody lékařů, protože si dle signálů, které máme, nebudou chtít vzít na zodpovědnost, že nebudou mít o pacientovi přehled po celou dobu, kterou považují vzhledem k operativním úkonům za přiměřenou,“ vysvětlil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Druhá varianta pouze oddaluje první variantu do konce tohoto roku. „V tom případě by nemocnice fungovala v režimu stávajících smluv se zdravotními pojišťovnami, tedy jako sdružený fond chirurgie a gynekologie,“ řekl Madar. Podle něj by ale fungovala pouze do konce roku 2018.

„S takovým vývojem situace se nehodláme smířit. Nemůžeme připustit, aby se 27 tisíc lidí žijících na Frýdlantsku ocitlo bez lékařské pohotovosti. Ostatně nepřipouští to ani zákon. Budeme dělat vše pro to, abychom to nepřipustili. Obrátíme se na Liberecký kraj, který je povinen Lékařskou pohotovostní službu zajistit a o situaci budeme informovat i ministerstvo zdravotnictví,“ uzavírá Dan Ramzer.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky Frýdlant, nemocnice, EUC, pohotovost, Frýdlantsko, lékař, pacient, Liberecký kraj, Dan Ramzer, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Krajská nemocnice Liberec, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový scénář? Frýdlantsko může od července přijít o lékařskou pohotovost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.