Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Nanovlákenná náplast a její hojivé účinky. Další významný objev TULky

Markéta Klíčová prostřednictvím svého objevu pomohla zvýšit renomé školy. Studentka technické univerzity se zasloužila o vývin nanovlákenné hojivé náplasti, která může výrazně urychlit rekonvalescenci po resekci části tlustého střeva.

Další významný počin se podařil Technické univerzitě v Liberci, respektive její studentce fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Markétě Klíčové.

Podle jejích slov jsou na trhu materiály, které tento problém řeší, avšak žádný z nich úniku obsahu střev do těla spolehlivě nezabrání. „Naše dvouvsrtva tu ambici má,“ sděluje.

Po resekci části tlustého střeva, zasažené karcinomem, chirurgové zdravé části orgánu spojí. „Toto místo bývá příčinou pooperačních komplikací, které podle studií u 6 až 22 % pacientů končí smrtí,“ prozradila Barbora Jónová mluvčí technické univerzity. Skrz anastomózu, která se v současnosti používá jako pojivo zdravých částí orgánů, může prosakovat obsah střev, který zapříčiní infekci v těle.

To že jde o jeden z dalších převratných objevů dokazuje i například fakt, že je náplast vstřebatelná a její aplikace se obejde bez zvláštního školení chirurgů.

Na uvedení do chirurgické praxe si ale bude muset ještě chvilku počkat. „Jedná se o klinické testy a Státní ústav pro kontrolu léčiv. V současné době už však probíhají testy nového materiálu na prasatech,” shrnula Jónová.

Foto

Štítky Liberec, technická univerzita, nanovlákenná náplast, náplast, objev, Technická univerzita v Liberci, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nanovlákenná náplast a její hojivé účinky. Další významný objev TULky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.