Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Už po narození nemají rodiče. Jejich první chvíle na světě jim připomene speciální kufřík

Čtrnáct dětí bylo loni přijato do adopce rovnou na novorozeneckém oddělení liberecké nemocnice. Čtrnáct životních příběhů, kterým chybí začátek a první vzpomínky. To se snaží napravit projekt Život v kufříku, každé z takto narozených dětí v liberecké nemocnici dostane svůj kufřík s informacemi o prvních dnech po jejich narození.

„Jelikož informace o narození těmto dětem chybí téměř vždy, rozhodly jsme se je na jejich životní pouť vybavit kufříkem, který obsahuje co nejdetailnější a nejpestřejší informace a ‚suvenýry‘ spojené právě s touto dobou,“ řekla Iva Říhová, výkonná ředitelka a spoluzakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA, který s projektem Život v kufříku přišel.

Každé dítě, které se na novorozeneckém oddělení ocitne bez rodičů, v kufříku bude mít knihu s údaji o narození miminka (první fotografie miminka, otisk ručičky a nožičky, váha a výška miminka, barva očí, osobní přání do života od sestřiček, které se o miminko staraly atd…), jeho prvních dnech, informace o pečujících spolu s fotkami v těchto kufřících. Kufřík dále obsahuje ručně vyrobené hračky, pletený obleček, dudlík, lahvičku, fotoalbum a památníček.

„Rádi pomůžeme dětem snáze vykročit do budoucnosti zachycením prvních okamžiků života. Děkuji především sestřičkám z novorozeneckého oddělení, které převezmou tuto iniciativu,“ řekla Petra Plašková, vrchní sestra Dětského oddělení KNL.

Do kufříků budou přidávány také dárky od školáků. V Liberci konkrétně od páťáků ze Švermovky. „Každé naše dítě vyrobilo z ponožek dvě hračky a jednu podle svého výběru věnovalo nadačnímu fondu,“ uvedla jejich třídní učitelka Hana Gdulová. „Děti byly z projektu doopravdy nadšené. Možnost účastnit se předání hraček a vědomí, že jejich výrobek udělá radost malému dítěti, na ně velmi zapůsobila,“ dodala třídní.

Krajská nemocnice Liberec bude mít díky zapojení se do projektu Život v kufříku Nadačního fondu LA VIDA LOCA pro rok 2018 k dispozici celkem deset kufříků a tiskárnu na vytisknutí fotografií.

Autoři | Foto KNL

Štítky Život v kufříku, projekt, Liberec, nemocnice, adopce, kufr, Krajská nemocnice Liberec, nadační fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už po narození nemají rodiče. Jejich první chvíle na světě jim připomene speciální kufřík  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.