Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozhodnuto, pohotovost ve Frýdlantě bude. Zajistí ji místní praktici a lékaři z Liberce

Nejistota ohledně lékařské pohotovosti ve Frýdlantu je u konce. Poté, co frýdlantská nemocnice oznámila, že od prázdnin už ji nedokáže zajistit, zrodil se nový plán. Pohotovost převezmou místní praktičtí lékaři a specialisté, které doplní doktoři z liberecké nemocnice. Pohotovost tak bude sloužit sedm dní v týdnu.

Pohotovost se přestěhuje z areálu nemocnice, nově bude fungovat v prostorách současné plicní ambulance ve Fügnerově ulici. „Ta je v bezprostřední blízkosti nejen frýdlantské nemocnice, kam jsou lidé na pohotovost zvyklí jezdit, ale také hned vedle stanoviště Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Takže její pozice je ideální,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Pohotovost dosud zajišťovala Nemocnice Frýdlant, ta ale nebude mít dostatek lékařů. „Pohotovostní službu zajišťovali převážně dva lékaři, kteří dali výpověď,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Madar. Podle něj mohla nemocnice dál poskytovat pohotovost o víkendu, k dohodě ale nedošlo. „Situace ale nestojí tak, že bychom s tím nechtěli mít nic společného. V rámci dohody může náš nelékařský personál na pohotovosti také sloužit a pomoci mikroregionu,“ dodal.

Nepřetržitou pohotovost nyní zajistili místní doktoři, kteří přišli s prohlášením, že budou sloužit sami. „Jejich aktivita mě velmi potěšila, jejich přístupu si vážím. Díky nim a díky dalším lékařům z Krajské nemocnice Liberec, kteří se také budou na zajištění pohotovosti podílet, se nám podařilo lékařskou pohotovostní službu pro 25 tisíc obyvatel Frýdlantska zachránit,“ uvedl Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu zdravotnictví.

Situace ve frýdlantské nemocnici ale stále zůstává nelehká. „Obecně je téměř nemožné získat doktory na některá oddělení. I my tu máme několik lékařů ve věku kolem sedmdesáti let a situaci musíme řešit,“ dodal ředitel nemocnice Madar.

Časem by tak nemocnice mohla přejít na takzvanou jednodenní operativu a chirurgická a gynekologická ambulance budou fungovat jen v pracovní době. „Ostatně nemocnice už o takovém směřování péče vyjednává se zdravotními pojišťovnami. Znamenalo by to definitivní konec nemocnice, na kterou jsme zvyklí, tedy nemocnice, která funguje 24 hodin denně,“ doplnil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který se ale s takovým stavem nechce smířit. „Obyvatelé Frýdlantského výběžku platí stejné zdravotní pojistné jako třeba v Liberci nebo v Praze a mají právo na dostupnou základní zdravotní péči 24 hodin denně,“ dodal.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky pohotovost, Frýdlant, nemocnice, lékař, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Dan Ramzer, Nemocnice Frýdlant, Přemysl Sobotka, Jiří Stodůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto, pohotovost ve Frýdlantě bude. Zajistí ji místní praktici a lékaři z Liberce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.