Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká nemocnice přijme nové dárce krve i krevní plazmy

Nemocnice v Liberci shání dárce krve i krevní plazmy. Důvodem je stárnutí obyvatelstva, nemoci či stěhování současných dárců.

Krajská nemocnice v Liberci shání nové dárce krve, i přestože je v registru skoro osm tisíc dárců, což je o dva a půl tisíce více než před deseti lety.

Kolem pěti set dárců, ve věku mezi 18 až 45 lety, potřebuje nemocnice sehnat kvůli stárnutí populace, nemocím či stěhování. Zhruba dvě třetiny zapsaných chodí v současné době darovat. „Aktivních dárců, kteří chodí na odběry, jsou nyní asi dvě třetiny z registru, což je kolem 4800 dárců. Aby se nám registr dárců udržoval a obnovoval, tak potřebujeme, aby nám ročně přišlo kolem 500 nových dárců krve,“ sdělila přednostka Centra laboratorní techniky a primářka transfuzního oddělení v Liberci Renata Procházková

Podle Procházkové by nemocnice uvítala i další dárce krevní plazmy, čemuž z velké části brání i konkurence soukromé firmy, která na rozdíl od nemocnice za odběry platí, a to přímo na místě.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Liberec, Krajská nemocnice Liberec, dárci, krev, krevní plazma, dárce krve, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice přijme nové dárce krve i krevní plazmy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.