Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocnice ve Vysokém by se mohla dočkat nového pavilonu

Modernizace Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou aktuálně stojí na šedesátimilionové dotaci. Slíbené peníze zatím nemocnice neobdržela kvůli ukončenému dotačnímu programu.

Mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová řekla, že část dotace by mohl ústav začít čerpat od podzimu. „Na financování investiční akce Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou je pro rok 2018 vyčleněno 35 milionů korun,“ uvedla Štěpanyová. Zbývajících 25 milionů bude podle ní zařazeno do návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Ústav, kde mimo jiné předloni operovali i pořezané prsty tenistky Petry Kvitové, přestává kapacitně stačit. Zařízení má 52 lůžek. Peníze na projekt za 83 milionů korun už měl sice ústav slíbené, dotační program ale ministerstvo na poslední chvíli zrušilo.

Letos v březnu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při návštěvě Libereckého kraje znovu přislíbil, že peníze na modernizaci ústav dostane. Zřizovatelem nemocnice je město.

Štěpanyová uvedla, že ministerstvo je aktuálně v kontaktu se starostkou města Vysoké nad Jizerou Lucií Strnádkovou. „Říkali mi jen, že to předali na ministerstvo financí a odtamtud by se to mělo vrátit schválené. To je vše, co k tomu mohu říci,“ uvedla starostka.

Projekt počítá s výstavbou nového pavilonu E se 14 dvoulůžkovými pokoji, modernizací by měl projít i lůžkový pavilon B, ale také například kuchyně. Nemocnice chce také vybudovat nový malý sál pro zvýšení počtu operačních výkonů. „Předpokládáme, že ústav bude moci čerpat dotaci od podzimu tohoto roku. K čerpání dotace dochází následně na základě proplacených faktur a podobně, nejedná se o jednorázové převedení finančních prostředků,“ dodala mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, kde více než 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Její lékaři se zaměřují nejen na poranění, ale i na léčbu degenerativních a vrozených vad. Poptávka po službách ústavu se za posledních deset let zvýšila o třetinu. Velkou část pacientů představují děti. Ročně je ve Vysokém hospitalizováno téměř 4 000 pacientů, ambulantně je ošetřeno dalších 24 000 nemocných.

Autoři | Foto Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie

Štítky nemocnice, dotace, pavilon, Petra Kvitová, Vysoké nad Jizerou, Adam Vojtěch, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice ve Vysokém by se mohla dočkat nového pavilonu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.