Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet lidí nakažených pneumokokem se vloni zdvojnásobil, tři lidé mu podlehli

Zápal plic, meningitida, zánět mozkových blan či otrava krve. Tyto a mnoho dalších onemocnění má na svědomí pneumokoková infekce, která se v populaci vyskytuje čím dál tím častěji. Jen v Libereckém kraji se v loňském roce nakazilo třicet lidí, což je dvojnásobek nakažených z roku 2016. Tři lidé na nemoc zemřeli.

Do nejrizikovější skupiny patří děti do dvou let a senioři. Ohroženi jsou ale i lidé trpící jiným chronickým onemocněním, jako například cukrovka nebo astma. To je právě u lidí nad 65 let velmi časté. Pneumokoková infekce se pak pro ně stává nebezpečnou, v mnoha případech až život ohrožující.

Riziko lze snížit očkováním

„Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejzávažnějších onemocnění dýchacího traktu, které v ČR ročně postihne více než 100 tisíc obyvatel, z nichž v nemocnici podlehne 6 až 15 procent. Jedním z nejčastějších původců je Streptococcus pneumoniae. Pro předcházení je velice důležitá prevence a v neposlední řadě i očkování, především u rizikových skupin,“ apeluje na veřejnost Jiří Vytiska, primář plicního oddělení liberecké krajské nemocnice a krajský koordinátor České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Očkování není sezónní, lidé se mohou nechat očkovat během celého roku. Dětem a seniorům nad 65 let jej navíc platí zdravotní pojišťovna. U dětí je však vakcinace hrazena za podmínky, že aplikace všech dávek základního schématu proběhne do 7. měsíce věku dítěte a jedné dávky přeočkování do 15 měsíců věku.

Zápal plic patří mezi největší zabijáky, ročně způsobí dokonce třikrát víc úmrtí než dopravní nehody. Nedávno mu podlehl například i korunní princ Henrik, manžel dánské královny. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2005 na pneumokokové infekce ročně zemře 1,6 milionu lidí na celém světě.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, pneumokoková infekce, pneumokok, zápal plic, očkování, nemoc, infekce, Světová zdravotnická organizace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí nakažených pneumokokem se vloni zdvojnásobil, tři lidé mu podlehli  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.