Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nemocnice odkládá operace, klimatizace je jen v její malé části

Většina prostor Krajské nemocnice Liberec je bez klimatizace. Podobné je to i v dalších zdravotnických a sociálních zařízeních v Libereckém kraji. V liberecké nemocnici, která je největší v kraji, je klimatizace jen na operačních sálech, jednotkách intenzivní péče a v některých velmi vytížených ambulancích, například na urgentním příjmu.

„Drtivá většina nemocnice není klimatizovaná. Důvody jsou jednak historické, nemocnice se nachází ve více než 40 budovách a není jednoduché je takzvaně oklimatizovat. Další důvod je ekonomický," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Nemocnice nemá peníze na pořízení klimatizace ani na nákladný provoz, kompletně vyměnit by musela i rozvody elektřiny. Podle Řičáře se počítá s tím, že klimatizovaný bude urgentní pavilon, jehož výstavba se připravuje.

Za současných veder nemocnice podle mluvčího odkládá plánované operace. Personál navíc věnuje pacientům zvýšenou pozornost. „Snažíme se jim vyhovět aspoň v tom, že je přikrýváme prostěradly, nemají těžké teplé deky. Pokud to jde, mají otevřené okno na pokojích. Zvýšený je pitný režim," uvedla zastupující staniční sestra Lenka Kodýtková.

Ulevit od tepla při čekání na vyšetření se snaží i na interním urgentním příjmu nemocnice, kam nyní chodí asi o pětinu více pacientů než obvykle. Klimatizovaná je jen ambulance, ne čekárna. „Dáváme lidem chlazený čaj, máme tam větráky," uvedla vedoucí lékařka na interním příjmu Iva Benešová.

Klimatizace není běžná ani v dalších nemocnicích v kraji. Nemají ji například ani v domově seniorů v Liberci-Františkově. Ke snížení teploty tam používají příruční větráky a více se také větrá. „Omezili jsme i denní aktivity, výlety," uvedl ředitel domova Jan Gabriel. Podle něj se snaží zajistit klientům více tekutin, k svačině proto dostávají třeba i nanuky, melouny či chlazené jogurty.

Na zajištění zvýšeného příjmu tekutin po celý den se zaměřují i v Domově důchodců v Českém Dubu. „Teplu se přizpůsobuje i strava pro klienty. Připravují se lehčí studené večeře, větší množství čerstvého ovoce a zeleniny," uvedl ředitel domova Radim Pochop. Ani tam sice nemají klimatizaci, jsou ale na tom lépe než jiní. „V těchto dnech je výhodou, že sídlíme v objektu z poloviny 19. století. Silné zdi garantují i v tomto extrémním počasí relativně slušné teploty," dodal Pochop.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, klimatizace, teplo, počasí, vedro, operace, KNL, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, domov, Jan Gabriel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice odkládá operace, klimatizace je jen v její malé části  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.