Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj rozšíří péči o autisty, seniory nebo lidi v tísni

Liberecký kraj chce rozšířit síť sociálních služeb, v některých oblastech totiž nestačí potřebám. Hledá proto nové poskytovatele, kteří by například zajistili péči o lidi postižené autismem, seniory nebo ty, kdo se dostali do bytové tísně. Výzvu dnes zveřejnil kraj na svých internetových stránkách. Žádosti o zařazení do základní sítě sociálních služeb v Libereckém kraji je možné podat od 17. do 30. září.

V základní síti je dnes 247 sociálních služeb z celého Libereckého kraje, to ale nestačí. „Je potřeba zaktualizovat rozsah poskytovaných služeb. My teď oslovujeme poskytovatele sociálních služeb, neziskovky, krajské a obecní firmy a další organizace, aby nám dali nabídky na zajištění těch služeb, které nejsou zajištěny v dostatečném množství," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Jedním z příkladů, kde je péče nedostatečná, je podle něj péče o lidi s poruchami autistického spektra. „Je to postižení, které se v posledních letech objevuje zejména u dětí ve větším množství a kapacity nejsou dostatečné," dodal Půta.

V Libereckém kraji zatím funguje jediný denní stacionář pro dospělé s těžkým mentálním postižením a autismem v Turnově, spolek Slunce všem, který ho provozuje, plánuje rozšíření. Nové centrum pro podobně postižené děti plánují vybudovat v Lomnici nad Popelkou.

Kraj bude muset v budoucnosti řešit také péči o seniory, kapacitu domovů pro seniory nebo domovů se zvláštním režimem. „Náš zájem přitom je, aby zůstali co nejdéle ve svém domácím prostředí, proto preferujeme terénní služby pro zdravotně postižené a seniory, kteří se nemohou sami o sebe postarat," doplnil náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

K potřebným sociálním službám patří podle něj také azylové bydlení pro osoby a rodiny s dětmi, které se dostaly do bytové tísně třeba v důsledku nějaké živelní pohromy nebo kvůli domácímu násilí. „Za potřebné považujeme také denní stacionáře pro handicapované a seniory," dodal.

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky hospic, autismus, senioři, služby, Liberecký kraj, sociální služby, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Pavel Svoboda, ČSSD, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj rozšíří péči o autisty, seniory nebo lidi v tísni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.