Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Transfuzní stanici v Liberci chybí krev skupiny B-

Transfuzní stanice v Liberci ročně provede na 15 tisíc odběrů. Ne u všech krevních skupin má přesto dostatečně velkou zásobu. Aktuálně ji chybí hlavně B-, ve zvýšené míře jsou potřeba i dárci se skupinami 0- a AB-, vyplývá z údajů na webu nemocnice.

„Transfuzními přípravky zásobuje oddělení Krajskou nemocnici Liberec a další zdravotnická zařízení regionu se spádovou oblastí cca 250 tisíc obyvatel," uvedl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Transfuzní stanice

Každý rok provede zhruba 15 tisíc odběrů - 10 tisíc krve a asi 5000 plazy. Stanice by potřebovala především dárce se skupinami 0- a AB-, nejvíce ale chybí dárci se skupinou B-. Na jeden odběr je potřeba půl litru krve.

Za nedostatkem krve je částečně cestování. Krev nelze darovat šest měsíců po návštěvě země, kde je možné, setkat se s malárií. V případě pobytu v dalších mimoevropských zemích lze darovat krev nejdřív měsíc po návratu a stejné období platí i po návratu z evropských zemí s rizikem přenosu západonilské horečky.

10 tisíc odběrů krve

Podle staniční sestry Valerie Fojtové v souvislosti s tímto virovým onemocněním žádné zvláštní opatření nepřijali. „Jen se stále mění oblasti s výskytem tohoto onemocnění. Proto je dobré sledovat naše webové stránky. Seznam oblastí, kde je třeba počkat s darováním krve 28 dní po návratu, je tam uveden," řekla.

Za rok provedou na transfuzním oddělení v Liberci zhruba 10 tisíc odběrů krve, 4500 až 5000 plazmy a 100 odběrů krevních destiček. Při jednom odběru člověk dává asi půl litru krve, rekordmanem v Liberci je dárce s 250 odběry. V registru liberecké stanice je bezmála 5000 aktivních dárců.

„Číslo 5000 dárců se může zdát jako poměrně vysoké, je ovšem nutné si uvědomit, že stávající dárci stárnou, onemocní, nebo se třeba i stěhují někam jinam. Je proto potřeba, aby se stav průběžně doplňoval a ideálně i navyšoval," uvedla primářka oddělení Renata Procházková.

Ročně 500 nových dárců

Ročně podle ní potřebuje stanice minimálně 500 nových dárců, což se v posledních letech daří naplňovat. „Minulý rok přišlo 548 dárců, z toho 45 procent byly ženy," uvedla Procházková. Z prvodárců přichází zejména lidé do 40 let, ojediněle se ale objeví i starší 55 let.

Dlouhodobě se ale transfuzní stanici v Liberci nedaří zvýšit počet odběrů krevní plazmy. Konkurencí v tomto směru je soukromá firma, která na rozdíl od nemocnice za odběr krevní plazmy v Liberci lidem přímo platí. Liberecká transfuzní stanice má ještě odběrné místo v českolipské nemocnici. „Za loňský rok jsme měli 2862 odběrů krve, letos to bude ještě lepší. Odebraným množstvím jsme relativně soběstační," uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová. V kraji je také ještě odběrné místo v Jilemnici, které patří pod Ústřední vojenskou nemocnici Praha.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky transfúze, krev, nemocnice, KNL, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, odběr krve, Ústřední vojenská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Transfuzní stanici v Liberci chybí krev skupiny B-  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.