Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice má nový přístroj pro pacienty na vozíku. Analyzuje správnost sedu

Liberecká nemocnice pořídila nový přístroj, který výrazně pomůže pacientům spinální jednotky upoutané na invalidní vozík. Takzvaný pressure mapping výrazně sníží riziko vzniku dekubitů, tedy defektů kůže a podkožních struktur, které vznikají v důsledku tření a přímého tlaku podložky na disponované části těla.

„Pressure mapping přístroj, který umí změřit rozložení zatížení sedací a opěrné části vozíku. Po vyhodnocení pak můžeme mnohem cíleněji vybírat antidekubitní sedací podložky na vozík, které pomáhají k správnému rozložení tlaku hýždí, a minimalizovat tak možnost vzniku dekubitů, které se vytváří kvůli nerovnoměrnému a přílišnému zatížení částí těla, jež se nehýbou. Kontrolujeme tím i správný sed na vozíku,“ vysvětlila Marta Köhlerová, staniční fyzioterapeutka pro chirurgii, traumatologii a spinální jednotku.

Pressure mapping obsahuje sadu čidel na prostoru 50 krát 50 centimetrům, které mapují tlak v rozmezí každého jednoho centimetru čtverečního při statickém i dynamickém sedu. Naměřené parametry přenáší do počítače, který následně vyhodnotí správnost sedu, jež lze následně korigovat právě prostřednictvím již zmiňovaných antidekubitních sedacích podložek a správným nastavením vozíku.

Přístroj vyšel nemocnici na necelých 300 tisíc a celý si ho zaplatila sama.

Autoři | Foto KNL

Štítky Pressure mapping, Liberec, nemocnice, KNL, vozík, podložka, Krajská nemocnice Liberec, pacient

Nemocnice má nový přístroj pro pacienty na vozíku. Analyzuje správnost sedu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.