Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sychrov je první památkou NPÚ zapojenou do projektu Euroklíč. Výtahy a toalety bude mít bezbariérové

Zámek Sychrov je první památkou Národního památkového ústavu, která se zapojila do mezinárodního projektu Euroklíč. Ten umožňuje lidem se sníženou schopností pohybu, seniorům a rodinám s dětmi do tří let přístup na veřejné toalety, do vyhrazených výtahů nebo na výtahové plošiny vybavené takzvaným eurozámkem. Národní rada osob se zdravotním pojištěním s NPÚ spolupracuje i na větším zpřístupnění památek pro postižené.

„Dohodli jsme se, že budeme mít možnost připomínkovat případné úpravy, které by zpřístupnily všechny rekonstruované objekty tak, aby je co nejvíce návštěvníků se zdravotním postižením mohlo navštěvovat, protože to jsou nádherné věci, o které jsou někteří dosud ošizeni," řekl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Projekt funguje přes dvacet let

Projekt Euroklíč funguje v Evropě přes 20 let, Česko se k němu připojilo v roce 2007. V současné době je v Česku 1200 eurozámků, ke kterým se rozdalo 50.000 euroklíčů. Mají je nejen lidé postižení či vážně nemocní, ale půjčit si je mohou i rodiny s malými dětmi. I proto jsou podle Krásy toalety vybavené přebalovacím pultem.

Liberecký kraj podporuje projekt Euroklíč od roku 2015 a každoročně na výrobu euroklíčů či osazování zámků přispívá 80.000 korun. V současné době jsou eurozámky na 19 místech v kraji hlavně na vlakových či autobusových nádražích a v některých obchodních centrech. Sychrov je první památkou. „Stejný klíč, který máte tady u nás v České republice, můžete použít na stejných toaletách v Německu, Itálii, Velké Británii, Švédsku a v dalších zemích. Po celé Evropě zjednodušuje a zlehčuje život vozíčkářům a všem osobám, které to potřebují," řekl k projektu náměstek libereckého hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

Nejnavštěvovanější památka v kraji

Toaleta, která je na Sychrově osazena euroklíčem, byla nedávno zrekonstruována stejně jako sociální zařízení pro návštěvníky na zámku, který je nejnavštěvovanější památkou v Libereckém kraji. „Nejenom euroklíč je tím, čím zpřístupňujeme naše památky. Před řadou let Národní památkový ústav vydal publikaci 'Jak dobýt hrad. Památky takřka bez bariér', která podává přehlednou informaci o tom, jak jsou které objekty přístupné," doplnil ředitel Národní památkové správy Sychrov Miloš Kadlec.

Podmínky na památkách se podle něj zlepšují. Na nedávno opraveném Hospitálu Kuks je nový výtah, zámek v Litomyšli má zase schodolez. Na řadě památek musí ale postižení stále spoléhat na silné paže personálu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Sychrov, Euroklíč, NPÚ, Liberecký kraj, Národní památkový ústav, projekt, toaleta, Národní rada, Česko, Evropa, Pavel Svoboda, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sychrov je první památkou NPÚ zapojenou do projektu Euroklíč. Výtahy a toalety bude mít bezbariérové  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.