Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Libereckém kraji loni zemřelo nejvíce lidí od roku 1992. Nejčastěji na nemoci srdce a rakovinu

Celkem 4707 lidí zemřelo v roce 2017 v Libereckém kraji. To je podle statistiků nejvíce za posledních pětadvacet let. Téměř polovina lidí pak zemře na nemoci srdce a oběhového systému, více než čtvrtinu zemřelých pak má na svědomí rakovina.

Meziročně se počet zemřelých zvýšil o 322 a žen i mužů bylo prakticky stejně. Zajímavé je ale srovnání, v kolika letech muži a ženy umírají. Zatímco u žen to bylo nejčastěji mezi 85 až 89 lety, u mužů mezi 70 až 74 lety.

Zemřelo osmnáct dětí do jednoho roku

V kraji také loni zemřelo 18 dětí do jednoho roku, tedy 3,8 na tisíc dětí. Nejvyšší kojenecká úmrtnost byla vykázána v Karlovarském kraji (5,1 ‰), nejnižší v Kraji vysočina (1,5 ‰). „Hodnota zjištěná v Libereckém kraji tak byla třetí nejvyšší,“ uvedla Stanislava Riegerová z liberecké pobočky Českého statistického úřadu.

Co se tyče příčin úmrtí, dlouhodobě nejvíce lidí v kraji umírá na nemoci oběhové soustavy, a to i přes to, že se v posledních deseti letech podíl neustále snižuje a za posledních deset let je nejnižší (43,4 %). Na nemoci srdce častěji umírají ženy. „Většinu úmrtí na nemoci oběhové soustavy tvoří ischemické choroby srdeční (39 %), cévní nemoci mozku byly příčinou 18,1 % úmrtí a infarkt myokardu 12,3 % úmrtí,“ dodala Riegerová.

Druhou nejčastější příčinou úmrtí v Libereckém kraji pak jsou nádorová onemocnění, na která loni zemřelo 1212 lidí, což je více než čtvrtina zemřelých. Na tyto nemoci zase častěji umírají muži.

Příčinou řady úmrtí jsou také poranění, otravy a úmyslné sebepoškozování (sebevraždy). V důsledku tzv. vnějších příčin v roce 2017 v Libereckém kraji zemřelo 276 osob – meziročně o 13,6 % více. Sebevraždou ukončilo život 78 osob (nejvyšší počet za posledních 10 let), z toho 60 mužů (76,9 %).

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky Liberecký kraj, úmrtí, statistika, ČSÚ, rakovina, nemoc, Český statistický úřad, Karlovarský kraj

V Libereckém kraji loni zemřelo nejvíce lidí od roku 1992. Nejčastěji na nemoci srdce a rakovinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.