Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Otravu krve způsobila kontaminace, nebo vadné anestetikum. Nemocnice podala trestní oznámení

Už devět pacientů z frýdlantské nemocnice muselo být po operaci z akutní otravou krve převezeno na liberecké ARO. Podle ministerstva zdravotnictví je za otravou nejspíš kontaminace nebo vadné složení anestetika, všichni pacienti totiž dostali narkózu. Pacienti jsou ve vážném stavu, ale mimo ohrožení života. Frýdlantská nemocnice pochybení odmítá a podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Před všemi operacemi proběhly standardní testy přístrojů i podávaných látek. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry Nemocnice Frýdlant. Tímto považujeme za vysoce nepravděpodobné, že by se jednalo o selhání zdravotnického personálu,“ uvedla mluvčí nemocnice ve Frýdlantě Dita Fuchsová.

Nic takového se ještě nestalo

Podle ní nemocnice právě z těchto důvodů podala trestní oznámení na neznámého pachatele. „Na prošetření a zjištění příčiny spolupracujeme s Krajskou hygienickou stanicí, Státním ústavem pro kontrolu léčiv a Krajskou nemocnicí Liberec. Nic podobného se v Nemocnici Frýdlant dosud nestalo,“ dodala.

„Případ je na samém začátku, přijali jsme oznámení a prověřujeme všechny okolnosti," uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Prověřují se i další příčiny

Podle ministerstva zdravotnictví by se mohlo jednat o kontaminaci nebo vadné anestetikum. „Jako jedna z pravděpodobných příčin se nyní jeví kontaminace či závadné složení anestetika, které je v tuto chvíli vyšetřováno Státním zdravotním ústavem na bakteriologii a toxikologii," uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štepanyová. Zároveň jsou ale podle ní v rámci epidemiologického šetření prověřovány i další možné příčiny.

Liberecká nemocnice přijala mimořádná opatření. „Museli jsme kvůli tomu vyhlásit částečně krizový režim na ARO, povolat personál, odložit plánované operace napříč nemocnicí a staráme se o tyto pacienty," řekl mluvčí Václav Řičář.

Nemocnice Frýdlant

Nemocnice Frýdlant patří od roku 2013 do skupiny EUC (dříve Euroclinicum) a dlouhodobě se potýká s nedostatkem lékařů. V roce 2015 kvůli tomu uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a od letošního července nezajišťuje ani pohotovostní službu. Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80, z toho 35 je akutních a 45 následné péče. Liberecký kraj chce nejpozději do konce června 2019 Nemocnici Frýdlant převzít, a zajistit tak zdravotní péči pro zhruba 25.000 obyvatel Frýdlantského výběžku.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant | Zdroj ČTK

Štítky Nemocnice Frýdlant, narkóza, otrava krve, KNL, ARO, nemocnice, anestezie, znečištění, Krajská nemocnice Liberec, Krajská hygienická stanice, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Státní zdravotní ústav

Otravu krve způsobila kontaminace, nebo vadné anestetikum. Nemocnice podala trestní oznámení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.