Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co bude s frýdlantskou nemocnicí? Zájem o ni má Liberecký kraj

Liberecký kraj má stále zájem převzít Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC. Otrava krve, kvůli které museli devět pacientů po operaci ve Frýdlantu převézt do nemocnic v Liberci a Jablonci nad Nisou, na tom nic nemění. Jednání budou pokračovat, nyní se odehrává oceňování nemocnice, které pro kraj dělá najatá externí firma.

Krajská nemocnice v Liberci přijala od středy devět lidí s otravou krve, jeden byl předán do nemocnice v Jablonci. Všichni pacienti podstoupili v minulých dnech operační zákroky v soukromé nemocnici ve Frýdlantu. Žádný není podle posledních informací v ohrožení života a jejich stav se zlepšuje. Podle ministerstva zdravotnictví je pravděpodobnou příčinou kontaminace či závadné složení anestetika. Případem se zabývá i policie, trestní oznámení podala frýdlantská nemocnice.

Na frýdlantské radnici info z nemocnice nedostali

„Nemám žádné podrobné informace, co je příčinou zdravotních problémů pacientů a spekulovat nechci. Přeji všem co nejrychlejší uzdravení, a taky aby se přišlo na to, co způsobilo ten problém," řekl hejtman Martin Půta.

Areál frýdlantské nemocnice patří městu. „Nemáme k tomu žádné oficiální informace, od EUC na město nic oficiálně nepřišlo. Vše, co víme, máme z médií," řekl místostarosta Frýdlantu Jan Stodůlka (ODS)

Nemocnici Frýdlant provozuje firma EUC (dříve Euroclinicum), která ji koupila v roce 2013, o dva roky později kvůli nedostatku lékařů uzavřela nemocnice lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a nemocnice od té doby zajišťovala jen pohotovostní službu. Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80, z toho 35 je akutních, včetně lůžek JIP, a 45 následné péče. V srpnu nemocnice oznámila, že od Nového roku nebude poskytovat akutní lékařskou péči.

Aby kraj nemusel ve Frýdlantském výběžku vybudovat třetí stanoviště záchranné služby, měla by v rámci dohody péči pro zhruba 25 tisíc obyvatel regionu zajistit Krajská nemocnice Liberec. Nemocnici by měla koupit maximálně za 30 milionů korun. Počítá s tím memorandum o zajištění péče, na němž se dohodli Liberecký kraj, město Frýdlant a obě nemocnice. Nemocnici Frýdlant chce kraj, který je majoritním vlastníkem Krajské nemocnice Liberec, převzít do poloviny příštího roku.

Modernizace je potřeba

Město Frýdlant se jako vlastník areálu zavázalo investovat více než tři miliony korun do přípravy projektu rekonstrukce areálu a dalších nejméně 25 milionů investuje do jeho realizace. Objekty už modernizaci nutně potřebují. Ani pro Liberecký kraj nebude péče bez finančních nároků. V memorandu se kraj zavázal nejméně po dobu deseti let ročně na zajištění lékařské služby první pomoci ve Frýdlantském výběžku dávat pět milionů korun. Na financování služby by se však měly podílet i obce Frýdlantska.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky Frýdlant, nemocnice, Liberecký kraj, Nemocnice Frýdlant, pacient, Jablonec nad Nisou, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Martin Půta, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s frýdlantskou nemocnicí? Zájem o ni má Liberecký kraj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.