Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Příčina otravy ve frýdlantské nemocnici? Lahvička s anestetikem kontaminovaná bakterií

Kontaminaci jednoho ze vzorků anestetika Propofol odebraného v soukromé nemocnici Frýdlant, kde byla v minulém týdnu u devíti pacientů prokázána otrava krve, odhalily první výsledky testů. Minimálně v jedné z lahviček byl acinetobacter, což je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí. U oslabených lidí může ale vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve.

„Byla tam poměrně masivně,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Na závěry je podle něj brzy. Bakterie podle nezpůsobuje septické stavy často, ale je to pravděpodobné. „Na druhou stranu z toho neděláme žádné závěry, protože máme informace že i v jedné z hemokultur byla zachycena nějaká bakteriální kontaminace, ale ještě to není vyšetřeno. Dokud nebudeme vědět, že byla na obou stranách stejná bakterie, tak nemá cenu spekulovat, že to bylo skutečně vyvoláno touto bakterií," řekl Prymula.

Právě Propofol se podle něj nemá podávat opakovaně, protože je to látka, kde se při kontaminaci bakterie rychle množí. Lahvička byla podle něj zřejmě kontaminována při opakovaném použití.

Příznaky otravy krve mělo devět z 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří v minulém týdnu od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Osm pacientů bylo hospitalizováno na ARO a JIP v Liberci, jeden v Jablonci nad Nisou, protože potřebovali intenzivní péči. Jejich stav se zlepšuje, u dvou se ale objevila dechová nedostatečnost.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky Nemocnice Frýdlant, narkóza, otrava krve, KNL, ARO, bakterie, pacient, Roman Prymula, anestezie

Příčina otravy ve frýdlantské nemocnici? Lahvička s anestetikem kontaminovaná bakterií  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.