Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká nemocnice má novou angiolinku, ulehčí lékařům práci

Krajská nemocnice v Liberci uvedla do provozu novou angiolinku za 16 milionů korun, kterou využívá i při léčbě mrtvic. Její výhodou je nižší radiační zátěž pro pacienty i obsluhu. Má také několik softwarových pomůcek, které lékařům zjednodušují práci.

„To znamená lepší navigaci a orientaci při práci v těle pacienta," řekl lékař radiodiagnostického oddělení se specializací na intervenční radiologii Miroslav Šercl . Předchozí angiolinka byla v provozu už deset let a začínala být i poruchová. „Každou chvíli byly drobné závady, které nás odstavovaly z provozu. Naštěstí tak maximálně do tří dnů. Začínalo se to ale pomalu hromadit," uvedl Šercl.

Novou angiolinku si pořídila nemocnice díky dotaci od Libereckého kraje, zařízení slouží pro celé jeho území. V kraji je podle Šercla angiolinka už jen v České Lípě, tam je ale spektrum úkonů výrazně užší než v Liberci. „Pro některé specializované výkony, což je hlavně léčba mrtvic, jak ischemických mozkových příhod tak i krvácivých, máme přesah až do Středočeského kraje - Mladoboleslavsko, případně Nymbursko," uvedl lékař.

Denně podle něj ošetří v Liberci pět až deset pacientů, za rok jich bývá přes 1000. Nejjednodušší zákroky trvají kolem 20 minut, komplikovanější až pět hodin. Výkony s pomocí angiolinky jsou alternativou k chirurgickým zákrokům, pro pacienta jsou šetrnější. „My se z drobného vpichu, nejčastěji v třísle, dostaneme do tepenného nebo žilního řečiště, a to pro nás funguje jako cesta, kudy se dostat do kýženého místa, kde chceme terapeuticky zasáhnout," uvedl Šercl.

Základní typy výkonů jsou podle něj zprůchodnění ucpaného místa, kudy neteče krev, nebo naopak zastavení krvácení či třeba "vyřazení" cévního zásobování tumorů. Výkony podle lékaře provádí v Liberci prakticky po celém těle s výjimkou srdce. Mezi nejčastější zákroky patří léčba nedokrvených nohou u kuřáků či diabetiků, onkologické výkony a léčba mrtvic.

Nový terapeutický rentgen

Nemocnice v Liberci si díky krajské dotaci pořídila ještě nový terapeutický rentgen za deset milionů korun, který se využívá u onkologických pacientů, zejména u nemocných s kostními metastázami a kožními nádory. „Jeho hlavní využití je však v nenádorové radioterapii, nejčastěji jsou zde ošetřováni pacienti s bolestivými ostruhami patních kostí," uvedla primářka radiační onkologie Magda Macháňová.

Autoři | Foto

Štítky nemocnice, Liberec, knl, angiolinka, lékař, Krajská nemocnice Liberec, pacient, léčba, Liberecký kraj, Česká Lípa, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice má novou angiolinku, ulehčí lékařům práci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.