Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Stav poslední pacientky po otravě krve ve Frýdlantu se zlepšil

Stav posledního z devíti pacientů postižených otravou krve po operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant se výrazně zlepšil. Žena je na standardním lůžku, řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. „Její stav je natolik dobrý, že už nemusí být intenzivně léčena," dodal. Pokud nenastanou komplikace, ještě tento týdne by mohla být starší žena propuštěna domů.

Příznaky otravy krve mělo devět pacientů z 16 mužů a žen různého věku, kteří loni od 26. do 28. listopadu podstoupili ve frýdlantské nemocnici zákrok. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Operace dělaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, prováděli je různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Stav starší ženy byl nejvážnější, ostatní pacienti mohli být propuštěni domů už v první polovině prosince.

Příčiny se stále zjišťují

Příčiny otravy krve se stále zjišťují. V jedné z lahviček s anestetikem Propofol, které se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter. Je to bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí, u oslabených lidí však může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Stejná bakterie byla také v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů. Mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová ale uvedla, že zatím stále není možné jednoznačně říci, že právě to je příčinou otravy. Případem se zabývá i policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nemocnice Frýdlant

Nemocnici Frýdlant provozuje firma EUC (dříve Euroclinicum), která ji koupila v roce 2013. Nic podobného se podle vyjádření zástupců nemocnice u nich v minulosti nikdy nestalo. V roce 2017 ve Frýdlantu provedli více než 2000 operací a 94 tisíc ošetření. Zařízení má 80 lůžek, z toho 35 je akutních a 45 následné péče.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Liberec, Frýdlant, pacient, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, Krajská hygienická stanice, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav poslední pacientky po otravě krve ve Frýdlantu se zlepšil  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.