Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocných výrazně přibývá, za poslední týden je jich o čtvrtinu více

V Libereckém kraji výrazně přibylo lidí s respiračními onemocněními a objevily se i první případy chřipky. Na 100 tisíc lidí je v kraji 1460 nemocných, to je o 26,9 procenta více než před týdnem. Je to na úrovni celorepublikového průměru, uvedla krajská mluvčí hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. V celé zemi na 100 tisíc obyvatel připadá 1447 případů.

„Stále jsme pod epidemickým prahem," uvedla Balašová. Epidemie podle hygieniků nastává, pohybuje-li se počet pacientů mezi 1600 až 1800 na 100 tisíc lidí. Z okresů v kraji je nejvyšší nemocnost na Liberecku, kde je 1580 nemocných na 100 tisíc lidí. Jen o málo nižší je na Jablonecku a Semilsku. Výrazně lépe je na tom Českolipsko s 1093 případy na 100 tisíc obyvatel.

Dva závažné případy

V Libereckém kraji loni v souvislosti s chřipkou zemřelo devět lidí, letos zatím žádný. Laboratorně bylo dosud potvrzeno deset případů chřipky typu A. „Máme dva závažné případy, kdy pacienti byli napojení na plicní ventilaci," uvedla Balašová. V minulé chřipkové sezoně, která trvala od podzimu 2017 do jara 2018, měla nemoc závažný průběh u 15 lidí. Laboratorně bylo potvrzeno 354 případů chřipky, z toho ve 269 případech šlo o virus typu B. Chřipková epidemie v minulém roce byla v kraji nezvykle dlouhá, trvala od konce ledna do začátku dubna.

Dodržujte základní pravidla

Hygienici lidem v rámci prevence doporučují, aby ve zvýšené míře dbali na dodržování základních hygienických pravidel. Tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce, a to i po cestě hromadnou dopravou. „Pokud někdo na sobě cítí příznaky nemoci, měl by zůstat doma, aby ji dále nešířil," dodala Balašová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, chřipka, Liberecký kraj, nchlazení, nemoc, Krajská hygienická stanice, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, okres Semily, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných výrazně přibývá, za poslední týden je jich o čtvrtinu více  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.