Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chřipka na ústupu. Nemocných ubývá, přesto jeden člověk zemřel

V Libereckém kraji se zlepšuje situace nemocných s chřipkou a akutním respiračním onemocněním. Zatím nejvyšší nemocnost stále zůstává na Semilsku.

Nemocných s chřipkou a akutním respiračním onemocněním v Libereckém kraji ubývá. Na 100.000 obyvatel připadá v kraji aktuálně 1359 nemocných, což je o 23 procent méně než před týdnem. Nemocnost v kraji klesá už čtvrtý týden, nejvyšší je na Semilsku. Jeden člověk letos v souvislosti s chřipkou zemřel, řekla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová.

„Nicméně vzhledem k tomu, že jsou prázdniny a nemocnost se počítá z hlášení praktických lékařů, tak nemocnost nemusí ukazovat reálnou situaci,“ řekla Jana Prattingerová. Ne všichni nemocní podle ní k lékaři zamíří. I proto hygienici stále nabádají k opatrnosti. „Vzhledem k tomu, že chřipkové viry stále cirkulují v populaci, doporučujeme obezřetnost ve vztahu k návštěvám ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb,“ dodala.

Už minulý týden zrušily zákaz návštěv Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, od minulé soboty mohou návštěvy také do Nemocnice v Jablonci nad Nisou, ve středu zrušily zákaz i nemocnice v Semilech a Jilemnici. Stále ale zákaz platí v řade domovů pro seniory. „Zákaz návštěv je nepopulární opatření, které negativně ovlivňuje pohodu našich obyvatel. Přistupujeme k němu neradi a jen v nezbytných případech. Starší lidé jsou na podobná onemocnění citlivější a může jít i o ohrožení života,“ uvedl ředitel Domova důchodců Český Dub Radim Pochop.

O epidemii hovoří hygienici pokud se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100.000 lidí. Nad touto hranicí stále zůstává v Libereckém kraji Semilsko, kde aktuálně na 100.000 obyvatel připadá 1628 nemocných. Ostatní okresy v kraji už jsou pod touto hranicí. V republikovém měřítku nemocnost klesla o 13,5 procenta, na 100.000 lidí připadá 1138 nemocných.

Tento týden přibylo v Libereckém kraji 25 nových laboratorně potvrzených případů chřipky typu A. Od začátku chřipkové sezony tak bylo laboratorně potvrzeno v kraji už 223 případů chřipek typu A. „Převažuje vir H1N1. U 12 osob s laboratorně potvrzenou chřipkou došlo k těžkému průběhu, který si vyžádal hospitalizaci v režimu intenzivní péče,“ dodala Prattingerová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocní, chřipka, Liberecký kraj, respirační onemocnění, nemoc, okres Semily, návštěva, Krajská hygienická stanice, Liberec, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Nemocnice Jablonec nad Nisou

Chřipka na ústupu. Nemocných ubývá, přesto jeden člověk zemřel  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.