Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladý kardiolog trpí závažným onemocněním. Pomáhá mu plavání s osobním asistentem

Dvaatřicetiletý Jakub Rychlík z Jihlavy je kardiolog a má dvě malé děti. Donedávna pomáhal prostřednictvím své práce druhým, a to v jihlavské nemocnici. Vše se ale změnilo v den, kdy se dozvěděl krutou zprávu o svém zdravotním stavu. Onemocněl totiž amyotrofickou laterální sklerózou, jež nese zkratku ALS.

Tuto diagnózu se dozvěděl, když mu bylo 29 let. Do té doby byl aktivním rekreačním sportovcem. Teď mu však nezbývá mnoho aktivit, které může jako pacient s ALS provozovat. I z toho důvodu, že je téměř vždy nutná asistence druhé osoby.

ALS neboli amyotrofická laterální skleróza je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí.To vše se děje při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny. Nemoc může postihnut kohokoliv, doba přežití se udává mezi 3-5 lety po stanovení diagnózy. Prevalence onemocnění v České republice se odhaduje na 6-8 případů na 100 000 obyvatel.

Tímto onemocněním trpěl například astrofyzik Stephen Hawking, česká překladatelka Dana Gálová, český dabér Martin Kolár či bývalý český premiér Stanislav Gross.

Jakub má i přesto jedno sportovní přání – chtěl by dvakrát týdně chodit plavat, potřebuje však k tomu, jak již bylo zmíněno, asistenta. S tím mu chce pomoci sdružení Alsa, z.s , které si dalo za cíl vybrat pro Jakuba částku 34 080 korun, která by pokryla náklady na návštěvy bazénu s asistentem. Právě plavání je pro něj vzhledem k jeho onemocnění velmi vhodnou aktivitou.

Pokud chcete pomoci Jakubovi, je to snadné. Stačí poslat vybranou částku přes tento odkaz. Aktuálně je na kontě skoro 20 tisíc korun od 24 přispěvatelů.

Autoři | Foto www.spolecneprotibezmoci.cz

Štítky lékař, kardiolog, ALS, nemoc, pomoc, bazén, Jakub Rychlík, amyotrofická laterální skleróza, Lékárenský komplex Jihlava, Jihlava, Stephen Hawking, Stanislav Gross, Dana Gálová, Martin Kolár, Česko

Mladý kardiolog trpí závažným onemocněním. Pomáhá mu plavání s osobním asistentem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.