Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vrtulníky budou v Liberci přistávat i v noci, kraj chystá úpravy

Vrtulníky letecké záchranné služby budou v Liberci létat i v noci. Liberecký kraj připravuje úpravy a osvětlení přistávací plochy u základny letecké záchranky na letišti. Z loňského přebytku na to chce dát pět milionů korun.

Už dnes mohou vrtulníky do Liberce létat za tmy, ale jen na heliport v areálu nemocnice, který je osvětlený. Vrtulník tam ale nemůže stát a zatím se nemá kam vrátit. Nejbližší heliport s plnohodnotným nočním provozem je v Praze. „V současné době připravujeme projekt úprav, investorem bude kraj. Chtěli bychom to mít co nejdříve," doplnil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Loni 550 startů

Letecká záchranná služba působí v Liberci od roku 1992. Podle náměstka hejtmana Přemysla Sobotky (ODS) se základnu v Liberci podařilo tehdy prosadit, i když to nebylo v původním záměru rozšiřování letecké záchranky. „Historie ukázala, že to byl dobrý krok," uvedl Sobotka. Základna vznikla jako osmnáctá v tehdejším Československu, i proto je označení libereckého vrtulníku Kryštof 18. Loni startoval vrtulník k 550 případům nejen v Libereckém kraji, ale létá i do středních Čech a Královéhradeckého kraje.

Heliport v nemocnici

Výrazným posunem pro leteckou záchrannou službu bylo před pěti lety vybudování heliportu v areálu Krajské nemocnice Liberec. Výrazně to zvýšilo šance pacientů na přežití. V minulosti musel vrtulník letět na letiště, kde pacienta přeložili do sanitky. Pak ho čekala cesta přes město, což představovalo dalších deset až 15 minut. Dnes mohou vrtulníky přistát přímo v areálu nemocnice. Vyhřívaná přistávací plocha ve výšce pátého patra umožňuje celoroční provoz a přistát na ní mohou i těžké vojenské stroje o hmotnosti 6,4 tuny. Lávkou je spojená s traumacentrem.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky zdraví, heliport, vrtulník, Liberec, letecká záchranná služba, Liberecký kraj, nemocnice, Přemysl Sobotka, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, ODS, Praha, Krajská nemocnice Liberec, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrtulníky budou v Liberci přistávat i v noci, kraj chystá úpravy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.