Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ve Vratislavicích otevřel nový domov pro seniory. Nabídne až 148 míst

Soukromý domov pro seniory otevřela v Liberci společnost SeneCura, která už v Česku provozuje 14 zařízení. V Liberci chce v budoucnu nabídnout až 148 míst, z toho 30 je určeno pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným druhem demence. V současnosti má zařízení 30 klientů a s dalšími jedná. V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt, před čtyřmi lety otevřela v Jablonci domov pro 110 seniorů elektrotechnická firma Jablotron.

Kraj podobné projekty vítá, lůžek pro seniory je totiž nedostatek. „To, že byl ten projekt realizován, jasně ukazuje, že je tady mezera na trhu. Máme obecně nedostatek lůžek v pobytových zařízeních a tudíž je zde místo i pro soukromé investory. Pořád se najde skupina lidí, která, aby mohla vyřešit svou tíživou rodinnou situaci, kdy se musí o někoho postarat a není to v jejích možnostech, tak si i připlatí, aby to lůžko měli," řekl náměstek libereckého hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD). Pobyt v soukromém zařízení přijde rodinu včetně všech služeb zhruba na 20 tisíc korun měsíčně.

Pro seniory je málo míst

Podle statistik je v Libereckém kraji aktuálně 18 registrovaných subjektů, které poskytují pobytové sociální služby pro seniory. Osm domovů je krajských, sedm obecních, dva jsou církevní. Podle statistik je v kraji téměř 1600 lůžek, z toho více než tisíc pro seniory a 650 v domovech se zvláštním režimem.




V kapacitě zařízení Liberecký kraj za ostatními zaostává, na jedno lůžko v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem připadá 259 obyvatel. „Třeba v Pardubickém kraji je to 161 obyvatel na lůžko, v Královéhradeckém kraji 177," řekl Svoboda.

Nový domov společnosti SeneCura zatím není součástí sítě sociálních služeb v Libereckém kraji, ale do budoucna o to usiluje. Organizaci by to umožnilo dosáhnout na dotace a klientům by to zlevnilo služby.

Vlastní prádelna i tělocvična

Domov nabízí nejen ubytování v jedno nebo dvoulůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Má i vlastní kuchyni, kde zatím vaří vždy jen jedno jídlo, ale do budoucna si budou moci klienti vybírat ze dvou. Domov má vlastní prádelnu, tělocvičnu, v budově je ordinace lékaře a 24hodinová služba. Pro klienty tu pravidelně pořádají večeře při svíčkách.

Autoři | Foto SeneCura Liberec

Štítky senecura Liberec, domov pro seniory, Vratislavice, domov, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Liberec, Liberecký kraj, projekt, Jablotron, Česko, Jablonec, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vratislavicích otevřel nový domov pro seniory. Nabídne až 148 míst  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.