Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do libereckého babyboxu někdo odložil několikaměsíčního chlapce. Dostal jméno Tomáš

Do babyboxu v liberecké nemocnici dnes někdo odložil několikaměsíčního chlapce. Dostal jméno Tomáš. Chlapec je celkově 196. dítě odložené do babyboxu v ČR, letošní šestnácté a dnes druhé. Dvě hodiny po půlnoci totiž někdo odložil novorozeného chlapce také do babyboxu v Hradci Králové.

„Potvrdil tradici, že děťátka vstupují do světa po dvou nebo i po třech v krátkém časovém rozmezí, je to po ranním Jirkovi druhé dnešní nechtěné lidské mládě," uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Podle mluvčího liberecké nemocnice Václava Říčaře je chlapec na první pohled zdravý. „Je poněkud odrostlý, má čtyři měsíce, mým odborným okem posuzováno," podotkl Hess.

Šesté dítě v libereckém babyboxu

Chlapce pojmenoval po Tomáši Doležalovi, řediteli nadace Jistota, která se na vzniku babyboxů podílí. V roce 2008 financovala i instalaci babyboxu v Liberci. Dosud do něj lidé odložili šest dětí.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Česku fungují od roku 2005, nyní jich je po celé republice 76. Lidé do nich zatím odložili 110 holčiček a 86 chlapečků.

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče. Další tvrdí, že matky mají více možností jak zaopatřit nechtěné dítě, než je uložit do babyboxu.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky rodina, zdraví, děti, Babybox, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Hradec Králové, Ludvík Hess, Tomáš Doležal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do libereckého babyboxu někdo odložil několikaměsíčního chlapce. Dostal jméno Tomáš  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.