Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec na směně pozemků s krajem kvůli heliportu prodělá. Bereme to jako službu občanům, říká náměstek

Liberec kvůli výstavbě nového heliportu pro leteckou záchrannou službu na městském letišti připravuje s Libereckým krajem směnu pozemků. Současný heliport neumožňuje přistávání vrtulníků v noci. Jeho modernizaci chystá kraj ve spolupráci se záchrannou službou, pozemek ale patří městu. Liberec ho dá kraji výměnou za komplex zahrádek nedaleko domova seniorů na Františkově.

Liberec se chystá na kraj převést asi 3700 metrů čtverečních v účetní hodnotě téměř 1,8 milionu korun. Na oplátku získá zhruba 1000 metrů čtverečních v ceně asi o milion korun nižší. „S ohledem na záměr, který tam je, prostě zachránit lidské životy, tak jsme nelenili, a ty peníze do toho vložili, přestože bychom mohli od kraje požadovat více. Vnímáme to jako vklad do služby našim občanům," řekl náměstek primátora Jiří Němeček (ANO).

Jediná v zemi bez nočního provozu

Základna, která v Liberci funguje od roku 1993, je v současné době jediným stanovištěm v zemi bez možnosti nočního provozu. Za tmy mohou vrtulníky přistát jen v areálu nemocnice, kde je přistávací plocha osvětlená. Nemohou tam ale zůstat a zatím se nemají, kam vrátit. Výstavba heliportu by měla stát 6,8 milionu korun, z toho pět milionů zaplatí kraj. Stavbu chce zahájit letos na podzim a dokončit do dubna příštího roku. Nově vzniklá přistávací plocha bude mít již vyhovující osvětlení a další technické parametry, které umožní vrtulníkům přistát i za zhoršené viditelnosti, či v noci. Heliport bude na ploše 16 krát 16 metrů a kolem něj bude devítimetrové bezpečnostní ochranné pásmo.

Letecká základna v Liberci vznikla před lety jako osmnáctá v tehdejším Československu. I proto je označení jejího vrtulníku Kryštof 18. Loni startoval k 550 případům. Létá nejen po Libereckém kraji, ale v případě potřeby i do středních Čech a Královéhradeckého kraje.

Heliport i v nemocnici

Výrazným posunem bylo pro leteckou záchrannou službu vybudování heliportu v areálu liberecké nemocnice před pěti lety. Zvýšily se tím šance pacientů na přežití. V minulosti musel vrtulník letět na letiště, kde pacienta přeložili do sanitky. Pak ho čekala cesta přes město, což představovalo dalších deset až 15 minut. Dnes mohou vrtulníky přistát přímo v areálu nemocnice. Vyhřívaná přistávací plocha ve výšce pátého patra umožňuje celoroční provoz. Lávkou je spojená s traumacentrem.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky heliport, záchranná služba, letiště, Liberecký kraj, Liberec, pozemek, Františkov (Velké Kunětice), nemocnice, Jiří Němeček, ANO 2011, Krajská nemocnice Liberec, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec na směně pozemků s krajem kvůli heliportu prodělá. Bereme to jako službu občanům, říká náměstek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.