Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V České Lípě vybudovali nové Alzheimercentrum pro 132 klientů

Nové Alzheimercentrum pro 132 klientů otevřeli v České Lípě. Z bývalé ubytovny v sousedství nemocnice ji vybudovala soukromá společnost TTP invest. První klienty přijalo centrum už o prázdninách, aktuálně jich má 25 a další se hlásí. Společnost se už přes 20 let specializuje na péči o klienty s Alzheimerovou chorobou a s ostatními typy demencí.

Přestavbu zchátralé budovy financovala společnost TTP invest. „Objekt je z roku 1985 a v době nákupu byl už dlouho opuštěný a ve velmi špatném technickém stavu. Nějakou dobu jsme rozmýšleli, k jakému účelu by byl areál v této lokalitě vhodný. Nechtěli jsme sem vracet ubytovnu a místu by neprospěla ani přestavba na bytové jednotky. S ohledem na sousedství areálu s nemocnicí nám přišlo jako nejlepší hledat řešení tímto směrem," řekl k projektu majitel TTP investu Tomislav Procházka.




Přestavba ubytovny je Alzheimercentru doslova šitá na míru. „Každé takové zařízení má své specifické požadavky. Tady je velký důraz kladen na dispozice, které jsou schopné navodit atmosféru domácího prostředí. Důležitá byla také soběstačnost z hlediska jednotlivých procesů provozu, takže objekt má například vlastní kuchyni a prádelnu," doplnil ředitel TTP investu Martin Peter. Projektování a přípravné práce začaly na jaře 2016 a autorem projektu je Jan Stolín. Samotné stavební práce byly zahájeny o dva roky později a letos v květnu byla stavba dokončena.

Domovy pro seniory

V Libereckém kraji v poslední době podobných projektů přibývá. Už v roce 2015 otevřel dům pro seniory určený i pro lidi s demencí v Jablonci nad Nisou výrobce zabezpečovací techniky Jablotron. Soukromý domov pro seniory otevřela letos v Liberci společnost SeneCura, která už v Česku provozuje 14 zařízení. V Liberci má ze 148 míst 30 pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným druhem demence. V podobný domov by se v budoucnu měl proměnit i bývalý hotel Sychrov. Výstavbu specializovaného Alzheimer centra pro 24 klientů připravují v Turnově, město na něj získalo dotaci.

Štítky ČR, sociální, senioři, Č. Lípa, Česká Lípa, Alzheimerova choroba, ubytovna, projekt, Liberec, Jablotron, TTP invest, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě vybudovali nové Alzheimercentrum pro 132 klientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.