Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Za deset dní dalších dvacet lidí nakažených žloutenkou, jde o epidemii

V Libereckém kraji od začátku října přibylo dalších 20 lidí nakažených žloutenkou typu A. Od začátku roku jich tak je už 69, loni žloutenkou onemocněli jen dva lidé. Nové případy mají souvislost s ohniskem v Turnově. Jde o lokální epidemii, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Případy spojené s Turnovem hygienici evidují od poloviny září, zatím jich je 39. Hygienici předpokládají, že se lidé nakazili prostřednictvím takzvaného vehikula, kterým může být například potravina. „Bohužel jsme zdroj zatím nezjistili," uvedla Balašová.

Mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář řekl, že infekční oddělení je kvůli nemocným se žloutenkou téměř plné. „Máme tam 25 lůžek. Kolem 20 nám kontinuálně zabírá žloutenka typu A z Turnovska, každý den nám přicházejí dva noví pacienti. Lidi u nás poleží týden, my je pak jako bezinfekční pouštíme," uvedl Řičář.

Žloutenka typu A, označovaná také za nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit také kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc také žlutým zabarvením kůže a očního bělma. Odborníci radí očkování, u kterého ochrana proti žloutence A nastupuje dva týdny po první dávce.

Další letošní případy v Libereckém kraji nemají s Turnovem nic společného. Na začátku roku hygienici evidovali dva importované případy z Egypta a další dvě ohniska se objevila na jaře v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nemoc v těchto místech se šířila hlavně v komunitě nitrožilních uživatelů drog a lidí bez domova, nakazilo se mezi nimi zatím 21 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, žloutenka, Turnov, epidemie, Liberecký kraj, Liberec, Krajská hygienická stanice, nemoc, Krajská nemocnice Liberec, Egypt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za deset dní dalších dvacet lidí nakažených žloutenkou, jde o epidemii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.