Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Péči o pacienty z Frýdlantska převezme Liberec s Turnovem

Péče o pacienty z Frýdlantska nebude ohrožena ani po zrušení akutních lůžek na interně nemocnice ve Frýdlantu. O akutní případy se postará krajská nemocnice v Liberci ve spolupráci s turnovskou. Novinářům to dnes řekl přednosta centra interních oborů liberecké nemocnice Tomáš Klimovič.

Frýdlantská nemocnice nebude akutní lůžkovou péči na interně poskytovat od 1. září, což bude znamenat změny ve spádovosti nemocnic a navýšení nákladů pro záchrannou službu až o šest milionů korun.

Nemocnice ve Frýdlantu slouží pro Frýdlantský výběžek, kde žije zhruba 24.000 lidí. Na interně bylo ročně hospitalizováno kolem 800 lidí. Přeměnu 35 lůžek akutní péče na následnou ošetřovatelskou vedení nemocnice zdůvodňuje analýzou. Podle ní až 80 procentům pacientů interny poskytují péči obdobnou ošetřovatelské. Nemocnice se také potýká s nedostatkem lékařů, pro lůžkové oddělení má jen tři internisty.

Pro krajskou nemocnici v Liberci s 84 akutními lůžky to bude znamenat zvýšenou zátěž. "Doufám, že se o všechny pacienty budeme schopni postarat," uvedl Klimovič. Podle něj ale bude nutné upravit spádové oblasti pro akutní případy. Liberec se postará o pacienty z Hrádecka, Frýdlantska a krajského města. "Jižní část okresu Liberec, Hodkovice a Český Dub, bude zajišťovat nemocnice v Turnově," uvedl přednosta.

I Turnovu přinese změna problémy, už nyní má interní oddělení s 36 lůžky skoro plně vytížené. "Velké rezervy nemáme," řekl primář oddělení Jiří Tomášek. Liberec chce proto spolu s Turnovem jednat se Semily, aby si rozšířilo svoji spádovou oblast o část Lomnicka. Ošetření v Turnově vyhledávají i pacienti ze středních Čech, konkrétně Mnichova Hradiště a okolí.

Přeměna lůžkové části interny ve Frýdlantu přinese komplikace také záchranné službě, stanovišti pro Frýdlantský výběžek se výrazně prodlouží dojezdový čas do nemocnice. Liberec je od Frýdlantu vzdálený asi 25 kilometrů. "Máme tam tři výjezdové skupiny, dvě v nepřetržitém režimu a jednu v omezeném v rámci pracovní doby všedních dnů. Budeme zřejmě muset prodloužit její provozní dobu," uvedl lékařský náměstek krajské záchranné služby Jan Lejsek. Podle něj se zatím nedá odhadnout, o kolik se prodlouží. "V krajním případě ji budeme muset převést do nepřetržitého režimu, náklady by tak stouply o šest milionů," dodal.

Nemocnice v Liberci a Turnově považují současnou kapacitu svých interních oddělení za nedostatečnou, ve spolupráci s krajem chtějí proto jednat se zdravotními pojišťovnami o navýšení akutních lůžek až o 35, náhradou za zrušené lůžka ve Frýdlantu.

Zdroj: ČTK

Štítky pacient, Liberec, Turnov, Frýdlantsko, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Nemocnice Frýdlant, zdravotnická záchranná služba, Frýdlant, Frýdlantský výběžek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Péči o pacienty z Frýdlantska převezme Liberec s Turnovem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.