Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

O vstupu České Lípy do tamní nemocnice má rozhodnout i veřejnost

O vlastnickém vstupu České Lípy do tamní nemocnice bude rozhodovat i veřejnost. Českolipská radnice dnes zveřejnila na svých internetových stránkách anketu, v níž se mohou lidé do konce září vyjádřit, zda by mělo město investovat do koupě akcií zdravotnického zařízení.

Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa vlastní Liberecký kraj, radnici ale letos na jaře nabídl možnost stát se spoluvlastníkem.

"Peníze, za které by město nakoupilo akcie českolipské nemocnice, jsou penězi veřejnými. Proto nás názor veřejnosti na tak vysoký výdaj zajímá. Rozhodující slovo však budou mít zastupitelé," řekla dnes českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Nemocnice v České Lípě je druhou krajskou nemocnicí. Od roku 2006 je akciovou společností. Jejím jediným vlastníkem je Liberecký kraj, radnice v ní zatím žádný podíl nemá. Ve zbytku kraje všechna ostatní okresní města nemocnice vlastní nebo spoluvlastní. "Česká Lípa může akcie získat buď odkoupením části akciového podílu kraje, nebo prostřednictvím navýšení základního kapitálu vkladem majetku, či kombinací těchto postupů," řekl již dříve liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Českolipská nemocnice s 475 lůžky slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává zhruba 800 lidí. Ročně je tam hospitalizováno kolem 19.000 pacientů, dalších 277.000 jich projde ambulancemi. Hospodaření nemocnice skončilo loni ziskem 13,2 milionu korun při obratu bezmála 680 milionů. Za první polovinu letošního roku vykazuje nemocnice šestimilionový zisk. Nemocnice byla dlouhá léta zanedbávána, v posledních letech se však do její modernizace a oprav dávají desítky milionů korun.

Jen loni se do budov investovalo 150 milionů korun, největším projektem bylo zateplení a výměna oken. V letošním roce dosáhnou investice dalších 70 milionů korun. "Čekají nás čtyři etapy, tou první je oprava dětského oddělení, ze dvou pater uděláme jedno, abychom ušetřili práci sestrám, protože dětských pacientů ubývá," vysvětlil ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. Opravou projdou i výtahy, spodní rozvody vody nebo chlazení. Už teď ale nemocnice připravuje další investiční akce. Především potřebuje nový zdroj tepla, smlouva se současným dodavatelem v červenci příštího roku končí a o jejím prodloužení kraj jako vlastník neuvažuje.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, Česká Lípa, akcie, radnice, Liberecký kraj, Romana Žatecká, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., ČSSD, Martin Půta, Jaroslav Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O vstupu České Lípy do tamní nemocnice má rozhodnout i veřejnost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.