Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec chce obnovu interny ve Frýdlantu, pacientů je mnoho

Liberecké nemocnici po zrušení akutní lůžkové péče na interně v soukromé nemocnici ve Frýdlantu výrazně stoupl počet pacientů. Pokud se nepodaří tuto péči ve Frýdlantu obnovit, bude muset nemocnice v Liberci internu rozšířit a přijmout dalších zhruba 20 lidí, včetně čtyř lékařů.

Frýdlant akutní lůžkovou péči na interně kvůli nedostatku lékařů nezajišťuje od začátku září, nejbližší je 25 kilometrů vzdálený Liberec. Ve Frýdlantu bylo ročně hospitalizováno kolem 800 lidí, Liberec proto předpokládal, že jim během září stoupne počet pacientů o jednoho až dva denně. "Září obvykle patří mezi klidné měsíce. Od začátku září jsme ale měli 144 pacientů z Frýdlantska, z toho 22 minulý pátek. To je jedna lůžková stanice. A to není chřipkové období," uvedla mluvčí liberecké nemocnice Barbora Silná. Interna v Liberci má k dispozici 84 lůžek.

Jen stavební úpravy na rozšíření interny by si podle ní vyžádaly přes deset milionů korun, výrazně by nemocnici stouply i mzdové náklady. Liberec proto prosazuje obnovení lůžkové interny ve Frýdlantu. "Přijde nám jednodušší přijmout dva lékaře do Frýdlantu," uvedl.

Ředitel frýdlantské nemocnice Jiří Benedikt oponuje, že se o to snažili, lékaři však do malé příhraniční nemocnice nechtějí. Zatím se podle něj domluvili s Libercem na tom, že od října bude ve Frýdlantu fungovat v nepřetržitém provozu interní ambulance. Měla by fungovat jako jakýsi filtr a do liberecké nemocnice by se vozili jen pacienti, kteří potřebují hospitalizaci. "Uvidíme, jaký to bude mít dopad," řekl Benedikt. Ve Frýdlantu budou ale muset sloužit i lékaři z Liberce, za měsíc by měli zajistit 15 pohotovostních služeb.

Zatím jde jen o dočasné řešení do konce roku a není dořešeno ani financování. Na zajištění nepřetržitého provozu na tři měsíce je potřeba asi 650.000 korun. Starosta Frýdlantu Dan Ramzer dnes řekl, že se bude jednat o tom, že půl milionu korun zajistí Liberecký kraj a zbytek město. Ramzer i krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa ale upozornili, že nic není dojednáno a dotace budou muset schválit zastupitelstva.

Kraj i město prosazují obnovení akutní lůžkové péče na interně. Za současného stavu by kraj musel posílit výjezdní stanoviště záchranné služby, což by znamenalo 6,5 milionu korun navíc. I starostové z Frýdlantska přeměnu 35 interních lůžek akutní péče na následnou ošetřovatelskou vnímají negativně. Obávají zhoršení dostupnosti akutní péče pro obyvatele regionu. Nemocnici ve Frýdlantu provozuje společnost Euroclinicum. Zařízení slouží pro Frýdlantský výběžek, kde žije zhruba 24.000 lidí. Nemocnice zaměstnává 230 lidí, z toho 30 je lékařů.

Zdroj: ČTK

Štítky Frýdlant, Liberec, pacient, lékař, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Frýdlant, Dan Ramzer, Frýdlantsko, Barbora Silná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce obnovu interny ve Frýdlantu, pacientů je mnoho  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.