Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli uprchlíkům vznikne tým ochrany před infekčními nemocemi

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) kvůli uprchlické krizi nařídil sestavení speciálního týmu pro ochranu obyvatelstva proti přenosu infekčních nemocí. Jeho úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Ministr ale zároveň zdůraznil, že občanům České republiky aktuálně žádné zdravotní nebezpečí nehrozí.

Ministr se pro tento krok rozhodl po jednání s ministry zdravotnictví členských států Evropské unie v Lucemburku. "V tuto chvíli je naší prioritou prevence. V týmu budou experti na infekční nemoci, bezpečnostní otázky i na problematiku migrace," uvedl Němeček.

Největším rizikem je s ohledem na oblasti, odkud uprchlíci přicházejí, tuberkulóza. Migranti mohou teoreticky být také přenašeči nemocí, které se již běžně vyskytují v Evropě, jako je například meningokoková meningitida. Podle ministerstva zdravotnictví se také diskutuje o možnosti importu dětské obrny ze zemí, kde se vyskytuje, jako je Nigérie, Pákistán nebo Afghánistán. Proti této nemoci se ale v Česku povinně očkuje. "Při kumulaci běženců s nízkou úrovní osobní hygieny může pak hrozit epidemický výskyt u lidí umístěných v uprchlických zařízeních," doplnil úřad.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta na začátku září uvedl, že Česko aktuálně není ohroženo šířením exotických infekčních nemocí v souvislosti s migrací. Z dnešního Němečkova vyjádření vyplývá, že se na tom nic nezměnilo. Hygienici už několik týdnů situaci monitorují. Fungují také preventivní opatření při vstupním vyšetřování migrantů. "Prvním úkolem nového týmu bude vytvořit z již nastavených opatření trvalý systém a dále tuto ochranu doplňovat a rozvíjet podle aktuálních potřeb vyplývajících z denního monitoringu situace," doplnil ministr.

Zdroj: ČTK

Štítky infekční onemocnění, Svatopluk Němeček, Česko, ČSSD, Evropská unie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Evropa, Lucemburk, Pákistán, Nigérie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli uprchlíkům vznikne tým ochrany před infekčními nemocemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.