Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice chce začít stavět nový pavilon v roce 2018

Už za tři roky by mohl být položen základní kámen novému centrálnímu urgentnímu příjmu liberecké nemocnice. Ten má vyrůst v areálu Krajské nemocnice Liberec a vyšel by na 1,4 miliardy korun. Jde o první etapu přestavby nemocnice, další etapy by měly následovat později. Kdy a stavbou jakých pavilonů, není zatím jasné.

Jak by měla nemocnice v budoucnosti vypadat, by mělo být zřejmé z vítězného návrhu architektonické soutěže, kterou hodlá nemocnice vyhlásit ještě do konce letošního roku. Krajská nemocnice modernizaci nutně potřebuje, protože stávající budovy v areálu nevyhovují prostorově a neumožňují ani další rozvoj.

Rozpadající se budovy pamatují 2. světovou válku

Stav budov liberecké nemocnice je žalostný. Jejich průměrné stáří je 77 let a nejmladší budovou je lékárna, která byla postavena před 31 lety. „Během několika let, pokud se nepodaří něco uskutečnit, nebudeme splňovat požadavky na soudobou medicínu,“ uvedl na čtvrtečním městském zastupitelstvu místopředseda představenstva a lékařský ředitel nemocnice Richard Lukáš.

Reálně podle něho hrozí ohrožení statutu některých center, odchod lékařů za lepšími podmínkami a práce v prostorách, které jsou nedostatečné. „Pokud by nevyhovovalo třeba traumacentrum, museli by lidé putovat sto kilometrů do Ústí, Prahy nebo Hradce Králové,“ doplnil lékařský ředitel.

Výstavba po etapách

Liberecká nemocnice by měla projít přestavbou v několika etapách, základní kámen té první má být položen v roce 2018. Několik propojených pavilonů by v budoucnosti mělo vytvořit jeden objekt a nahradit současných 35 budov.

Před liberecké i turnovské zastupitele proto ve čtvrtek předstoupili zástupci nemocnice s projektem první etapy, kterou je výstavba pavilonu urgentní medicíny. Pavilon by měl vzniknout ve spodní části areálu v Kristiánově ulici, kde je dnes stará interna, autoservis s myčkou a dva domky využívané administrativou nemocnice.

Do šestipodlažního domku by se vešel centrální příjem, který nemocnice zatím nemá. Počítá se i centrálními operačními sály, laboratorním komplexem, přemístit by se tam měly i ARO, JIP, neurologie, iktová jednotka, traumacentrum či transfuzní stanice.

K modernizaci nemocnice formou několika etap se však staví skepticky řada libereckých zastupitelů. „Jsem kritikem. Myslím si, že jedna etapa nic nevyřeší. Mám pocit, že skončí u první etapy,“ řekl primátor Tibor Batthyány.

Nemocnice teď musí v první řadě vyřešit financování výstavby pavilonu, který by měl vyjít na 1,4 miliardy. Akcionáři, kterými jsou Liberecký kraj, města Liberec a Turnov, by investici spláceli dvacet let. O tom, zda na financování první etapy přispějí, by se mělo rozhodnout do několika měsíců.

Štítky nemocnice, pavilon, Krajská nemocnice Liberec, druhá světová válka, Tibor Batthyány, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice chce začít stavět nový pavilon v roce 2018  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.