Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Frýdlantu začne fungovat ambulance s nepřetržitým provozem

Komplikace způsobené zrušením akutní lůžkové péče na interně ve frýdlantské nemocnici na Liberecku by měla dočasně vyřešit ambulance s nepřetržitým provozem. Ve Frýdlantu začne fungovat od čtvrtka. V provozu by měla ambulance zůstat do konce roku, než se podaří vyřešit zajištění péče pro pacienty s interními obtížemi z Frýdlantska.

"Minimálně si ověříme, zda můžeme snížit zatížení záchranky nebo centrálního příjmu krajské nemocnice v Liberci odfiltrováním případů, které nepotřebují lůžkovou péči a mohou se léčit ambulantně," uvedl ředitel soukromé frýdlantské nemocnice Jiří Benedikt.

Frýdlant akutní lůžkovou péči na interně kvůli nedostatku lékařů nezajišťuje od začátku září, nejbližší je v 25 kilometrů vzdáleném Liberci. Pro záchrannou službu to znamená, že je jen obtížně schopna dodržet zákonem stanovené dojezdové časy. "Máme tam tři výjezdové skupiny, dvě v nepřetržitém režimu a jednu v omezeném v rámci pracovní doby všedních dnů. Budeme zřejmě muset prodloužit její provozní dobu," uvedl již dříve lékařský náměstek krajské záchranné služby Jan Lejsek. Posílení výjezdního stanoviště ve Frýdlantu by znamenalo až 6,5 milionu korun ročně navíc.

Podle Benedikta by k nim měla záchranná služba vozit pacienty, u kterých se dá předpokládat, že nepotřebují lůžkovou péči. Ošetření by tam měli vyhledat i lidé z Frýdlantska, kteří s obtížemi přicházejí rovnou do nemocnice. Ulevit by se tím mělo liberecké nemocnici.

Aby mohla interní ambulance ve Frýdlantu fungovat v nepřetržitém provozu, budou tam muset jezdit lékaři z Liberce. "Z 31 říjnových služeb jich obsadíme 16," uvedla mluvčí liberecké nemocnice Barbora Silná. Ambulance začne fungovat, i když zatím není zajištěno financování. Podle předběžné dohody by půl milionu korun měl zaplatit kraj, zbylých 150.000 korun města z Frýdlantska. "Je to 6,2 koruny na obyvatele," uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Příspěvek ale musejí ještě schválit zastupitelstva.

Obnovení akutní lůžkové péče na interně ve Frýdlantu prosazují kraj, města z Frýdlantska i liberecká nemocnice. Pokud se to nepodaří, bude muset nemocnice v Liberci rozšířit svoji internu, na což by bylo potřeba přes deset milionů korun. Navíc by krajská nemocnice musela zaměstnat dalších zhruba 20 lidí, včetně čtyř lékařů. "Přijde nám jednodušší přijmout dva lékaře do Frýdlantu," uvedla již dříve Silná. Ředitel Benedikt ale oponuje, že se o to snažili, lékaři však do malé příhraniční nemocnice nechtějí.

Nemocnici ve Frýdlantu provozuje v prostorech pronajatých od města společnost Euroclinicum. Frýdlant hrozí firmě výpovědí nájemní smlouvy, starosta Ramzer přesto věří, že najdou cestu k dohodě. Zařízení slouží pro Frýdlantský výběžek, kde žije zhruba 24.000 lidí. Nemocnice zaměstnává 230 lidí, z toho 30 je lékařů.

Zdroj: ČTK

Štítky Frýdlant, nonstop, nemocnice, lékař, Frýdlantsko, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Liberec, Dan Ramzer, Barbora Silná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu začne fungovat ambulance s nepřetržitým provozem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.