Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Češi hodnotí chování lékařů jako dobré, ukázal průzkum

Chování lékařů k pacientům je podle většiny Čechů v pořádku. Až 82 procent dotázaných ho hodnotí jako velmi nebo spíše dobré, podobně kladně oslovení lidé vnímají i přístup sester a zdravotnického personálu. Jako velmi nebo spíše dobrý ho v průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi považuje osmdesát procent oslovených.

"Ukazuje to na to, že subjektivní vnímání občanů přístupu celého zdravotnického personálu včetně lékařů, sester a tak dále, je vnímáno velmi pozitivně," řekl ČT spoluautor průzkumu, ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička. TNS Aisa uskutečnila průzkum letos na konci září a oslovila 1200 respondentů.

Úroveň přístrojového a technického vybavení hodnotili občané starší 60 let hůře než ostatní věkové skupiny. "Tady je otazníkem, co toto negativní hodnocení způsobuje," poznamenal Kvasnička. Tři čtvrtiny oslovených dále považují za velmi dobré nebo spíše dobré prostředí nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal (za ANO), který byl hostem pořadu, se domnívá, že ČR má medicínu na špičkové úrovni, obzvláště špičkovou akutní péči. Dluhem do budoucna může podle něj být dlouhodobá péče. V přístrojovém vybavení česká medicína oproti roku 1990 pokročila znatelně dopředu.

"Největší slabinou českého zdravotnictví bude nedostatek zdravotnického personálu podobně jako v jiných evropských zemích," konstatoval Vymazal. Prezident České lékařské komory Milan Kubek v ČT řekl, že české zdravotnictví ohrožuje nedostatek peněz, protože je nesmírně podfinancováno. Za základní problém považuje velmi nízkou platbu státu za takzvané státní pojištěnce.

Zdroj: ČTK

Štítky průzkum, lékař, Česká televize, KANTAR CZ s.r.o., zdravotnický pracovník, ANO 2011, Milan Kubek, Česká lékařská komora, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi hodnotí chování lékařů jako dobré, ukázal průzkum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.