Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocných s respiračními chorobami přibývá, chřipka trápí především děti

V Libereckém kraji přibylo nemocných chřipkou a akutními respiračními chorobami. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1422 nemocných, to je skoro o 16 procent více než před týdnem. Novinářům to dnes řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

"Situaci nehodnotíme jako epidemii," uvedla mluvčí. Za epidemický práh považují hygienici 1600 až 1700 případů na 100 tisíc obyvatel.

Nemocných v tomto týdnu přibylo v celé zemi, nárůst ale nebyl tak velký jako v Libereckém kraji. Nemocnost za celou republiku stoupla o 10,6 procenta na 1317 případů na 100 tisíc obyvatel.

V Libereckém kraji je nejvíce nemocných mezi předškoláky a dětmi do 14 let. "Zatím dominují nechřipkové viry, jako jsou rinoviry a viry parachřipky," dodala Balašová.

Minulá chřipková sezona v Libereckém kraji byla nejtragičtější za několik posledních let. V souvislosti s chřipkou zemřelo od podzimu 2014 do jara 2015 devět lidí. Laboratorně bylo potvrzeno 206 případů chřipky, z toho 186 typu A. V 19 případech byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči. Kromě chřipky jsou podle hygieniků onemocnění v těžkých případech způsobena RS viry, které vyvolávají zejména záněty průdušek a zápaly plic.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Liberec, virus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s respiračními chorobami přibývá, chřipka trápí především děti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.