Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji přibylo lidí s tuberkulózou, v průměru dva nakažení za měsíc

Strašák jménem tuberkulóza je stále aktuální. V celé republice se podle posledních čísel nakazilo za loňský rok 486 osob. Nejvíce lidí s tuberkulózou je v Praze, kde v porovnání s loňskem vzrostl jejich počet o 12 procent, na 109 případů. Nad celorepublikovým průměrem je bohužel také Liberecký kraj. Zatímco za rok 2014 bylo v kraji 15 pacientů s TBC, čísla za loňský rok už mluví o 24 lidech.

„Zatím se nepotvrdily obavy z přílivu uprchlíků ze zemí, kde se tuberkulóza vyskytuje častěji a není tak dobře kontrolovaná, jako v ČR,“ prohlásil doktor Jiří Wallenfels, vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou. Jak ale říká profesor Kolek, vyhráno není. „Dosud k nám žádné významné množství běženců nepřijelo. Proto nepolevujeme v potřebných opatřeních a zabezpečujeme dostatek vakcín a léků,“ říká Vítězslav Kolek, předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Loni tuberkulózou onemocnělo 340 mužů a 146 žen, na nemoc zemřelo 29 lidí. Kromě Prahy je nad celorepublikovým průměrem Ústecký, Liberecký, Jihomoravský kraj. Průměrný věk nemocných je 53 let. U dětí se TBC objevilo v 5 případech.

„Česká republika má dostatek vakcín proti tuberkulóze. Po selhání dovozu doposud používané dánské vakcíny jsme v loňském roce dovezli vakcínu polskou, která je jedinou reálně dostupnou vakcínou v zemích Evropské unie. Je určena pro rizikové skupiny děti, kterým ji aplikujeme krátce po narození,“ dodal Vítězslav Kolek.

Podíl tuberkulózy u osob narozených mimo Českou republiku je téměř 21 procent, jde o celkem 100 případů, z toho 25 Slováků, 21 Ukrajinců, devět Vietnamců a osm Rumunů.

Foto pixabay.com

Štítky tuberkulóza, Liberecký kraj, vakcína, Praha, Vítězslav Kolek, Česko, Evropská unie, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji přibylo lidí s tuberkulózou, v průměru dva nakažení za měsíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.