Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zdravotnictví trápí stárnutí lékařů a odchody mladých lékařů

České zdravotnictví trápí stárnutí lékařů a odchod absolventů lékařských fakult do ciziny, potvrdil dlouhodobá varování lékařské komory projekt Česko v datech. Průměrný věk lékařů stoupl za 15 let téměř o čtyři roky, a to ze 44,5 na 48,4 roku. Každý pátý student lékařské fakulty odchází po studiích do zahraničí.

Ústav zdravotnických informací a statistiky evidoval ke konci roku 2013 celkem 40.619 lékařů. Na jednoho lékaře tak připadalo 271,1 obyvatele, nejlépe vychází tento poměr v Praze (143,7), nejhůře ve Středočeském kraji (419), většina jeho obyvatel ale cestuje za léčením do hlavního města.

Nejvíce lékařů působí v oborech praktické lékařství (5329), vnitřní lékařství (3568), chirurgie (2552), gynekologie a porodnictví (2512) a praktické lékařství pro děti a dorost (2042). Tyto obory pojmou 41 procent aktivních lékařů. V chirurgii a urologii převažují muži, v praktickém lékařství pro děti a dorost a dermatovenerologii ženy. V lékařské populaci je 56 procent lékařek a 44 procent lékařů.

Nárůst průměrného věku lékařů je patrnější v méně obydlených venkovských oblastech. Nejvyšší podíl lékařských veteránů měly v roce 2013 kraj Karlovarský a Praha, kde sedmdesátiletí tvořili 7,4, respektive 6,6 procenta ordinujících lékařů. Na opačném konci žebříčku jsou kraje Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský, kde lékaři nad 70 let tvořili 3,2 až 3,9 procenta všech lékařů. Ve všech krajích kromě Ústeckého, Libereckého a Pardubického byla nejsilnější generace 55 až 59 let, tedy těch, kteří brzy dosáhnou důchodového věku a bude nutná rozsáhlá generační výměna.

Nejvyšší průměrný věk mají praktičtí lékaři pro děti a dorost a všeobecní praktičtí lékaři, a to 56,3 a 54,3 roku. Vyšší podíl mladých lékařů je hlavně ve fakultních nemocnicích, naopak nadprůměrný vysoký podíl lékařů vyššího věku pracuje v samostatných ordinacích.

V daném roce dosáhly výdaje veřejného zdravotního pojištění 290,94 miliardy korun, z toho soukromé výdaje, v čemž jsou přímé platby pacientů, výdaje za léky či sponzorské dary, tvořily 15,3 procenta.

V nemocnicích v roce 2013 bylo 2,2 milionu hospitalizací s průměrnou ošetřovací dobou 6,4 dne, proti roku 1992 klesla průměrná doba hospitalizace o více než polovinu. Náklady zdravotních pojišťoven na jednoho pojištěnce činily v průměru 21.316 korun, největší část nesla lůžková péče (10 835 korun), ambulantní péče (5772 korun) a léky na předpis (3328 korun).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékař, průměrný věk, praktický lékař, Česko, Praha, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotnictví trápí stárnutí lékařů a odchody mladých lékařů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.