Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nemocnice v Semilech a Jilemnici se od ledna spojí v jedné firmě

Městské nemocnice v Semilech a Jilemnici se od ledna spojí v jediné firmě. Provoz obou nemocnic převezme nově založená akciová společnost MMN (Masarykova městská nemocnice) vlastněná městy Semily a Jilemnice. Zdravotní péče bude zajištěna tak jako doposud. Spolupráci semilské a jilemnické nemocnice nahrává blízkost měst, vzájemně se mohou doplňovat i jejich odbornosti.

Akciová společnost MMN je už založena, do obchodního rejstříku byla zapsána 9. října zatím se základním kapitálem 4,78 milionu korun. Ten by se měl do konce roku navýšit vkladem majetku obou městských nemocnic. Většinový podíl zhruba 65 procent bude patřit Jilemnici, 35 procent městu Semily. "Bude se to upřesňovat na základě ocenění vloženého majetku," dodala semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Zastupitelé obou měst už schválili stanovy společné akciové společnosti, o vkladu majetku budou rozhodovat v prosinci.

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Další jsou v Jilemnici a Turnově, vzdálených 30 kilometrů, 20 minut trvá cesta do Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou. Semilská nemocnice má 130 lůžek, v 90. letech prošla rekonstrukcí za 400 milionů korun. Dlouhodobě se však potýká s nedostatkem lékařů. Loni na jaře musela dokonce omezit provoz lůžkové části chirurgického oddělení. Obnovit se ho podařilo díky pomoci lékařů z Liberce. Od letošního roku zrušila nemocnice kvůli nedostatku lékařů lůžkovou internu, má jen akutní ambulanci.

Semily mohou nabídnout lůžka následné péče, v Jilemnici je zase dětské oddělení nebo gynekologie, které v Semilech chybí. Jilemnická nemocnice se 194 lůžky slouží pro 60 tisíc pacientů z Jilemnicka, Semilska a Jablonecka a také pacientům z oblasti Vrchlabí a části Jičínska. Spojení nemocnic do akciové společnosti zkomplikovaly investice realizované v minulých letech za přispění evropských fondů. Poskytovatelé museli dát souhlas.

Po transformaci nemocnic v Semilech a Jilemnici na obchodní společnosti zůstanou v Libereckém kraji jen dvě nemocnice, které jsou příspěvkovými organizacemi - Nemocnice Jablonec nad Nisou a Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou. Ostatní nemocnice v kraji provozují obchodní společnosti z nichž největší je Krajská nemocnice Liberec. V Jablonci nad Nisou se o transformaci nemocnice na obchodní společnost diskutuje už deset let, zatím bez výsledku. Ve Vysokém nad Jizerou o transformaci ústavu vůbec neuvažují. Podle starostky Lucie Strnádkové není důvod.

Autoři | Foto Nemocnice Semily

Štítky nemocnice, Semily, Jilemnice, akcie, lékař, Lena Mlejnková, okres Semily, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Semilech a Jilemnici se od ledna spojí v jedné firmě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.