Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Epidemie žloutenky v Jablonci zřejmě skončila

Epidemie žloutenky v Jablonci nad Nisou a okolí zřejmě skončila. Za poslední tři týdny se neobjevil žádný nový případ.

"Jedna inkubační doba už uplynula a aby byla úplná jistota, tak to je na dvě inkubační doby," uvedla krajská mluvčí hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Na Jablonecku se podle ní sice jeden nový případ v posledních týdnech objevil, s epidemií ale nemá žádnou souvislost. "Na základě vývoje epidemiologické situace z posledního období je předpoklad, že dochází k vyhasnutí ohniska," dodala.

Zdroj šíření se hygienikům zatím zjistit nepodařilo. V Jablonci šlo o třetí vlnu zvýšeného výskytu žloutenky, pětačtyřicetitisícové město a okolí onemocnění trápí od loňského srpna. Hygienici od té doby zaznamenali 180 případů. Nejvíce nakažených bylo ve věkové skupině 25 až 44 let.

Loni na podzim onemocnělo v Jablonci a okolí přes 40 lidí. Zdroj se nezjistil. Hygienici se domnívají, že nakažená byla zřejmě nějaká potravina, která se krátkodobě prodávala v Jablonci. V druhé vlně od loňského listopadu do letošního srpna se nákaza šířila zejména mezi uživateli drog. Současná třetí vlna s 50 případy zasáhla i ostatní. V září onemocnělo 24 lidí, v říjnu 21 a v listopadu pět. Protiepidemická opatření se dotkla 900 lidí.

Žloutenka typu A, označovaná také za nemoc špinavých rukou, obvykle nemívá pro postižené následky. Nejlépe se s nemocí vyrovnávají děti. U dospělých hrozí potíže v případě, že měli nějaký problém s játry. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost, ale také zežloutnutí očního bělma a kůže. Nemoc se přenáší především kontaktem. "V prevenci je klíčová důsledná hygiena rukou, a to zejména v souvislosti s používáním WC a konzumací jídla. Nejúčinnější prevencí je očkování," dodala Balašová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jablonec nad Nisou, žloutenka, nemoc, Krajská hygienická stanice, Liberec, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie žloutenky v Jablonci zřejmě skončila  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.